6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Kömürcü şirket gidene kadar mücadeleye devam'

Akbelen ormanları ile ilgili mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karara ilişkin basın açıklaması yapan İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği, "Kömürcü şirket, ormanımızı, tarım alanlarımızı, zeytinliklerimizi, köyümüzü, yani yaşam alanlarımızı terk edinceye dek mücadeleye devam ediyoruz. Akbelen Ormanını terk etmiyoruz" dedi.

Muğla İkizköy'de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı'nda bölge halkının başlattığı mücadele için önemli bir karar çıktı. İki ayrı mahkemeden çalışmayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Bölge halkı mahkeme kararına ilişkin Akbelen Orman'ında kitlesel açıklama yaptı.
 
Açıklamaya doğa savunucuları, Halkları Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda kişi katıldı. "Akbelen Ormanı'nı vermeyeceğiz", "İkizköy'den İkizdere'ye selam olsun" ve "Direniyoruz" pankart ile dövizlerinin açıldığı alanda İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği adına basın açıklamasını okuyan İkizköy Çevre Komitesi'nden Esra Işık, mahkeme kararından memnun olduklarını söyledi.
 
Işık "Bugün bizim için bir bayram, 2 yıldır sürdürdüğümüz direniş sayesinde Mahkeme çok doğru, çok yerinde kararlar verdi. Bundan sonra hiç kimse ağaçlarımıza dokunamaz. Başta Milas Kaymakamı ve Muğla Valisi olmak üzere tüm yetkililerin mahkeme kararlarının uygulanmasını sağlamalarını, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerindeki rehabilitasyonu, kapasite arttırımı ile ve kömür madenlerindeki  genişletme projelerine ilişkin tüm işlemlerin derhal durdurulmasını, Akbelen Ormanı'nı korumalarını ve müdahale edilen doğal ortamların eski haline getirilmesini bekliyoruz. Ayrıca yaşanan orman yangınlarından sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı'na ve Orman Genel Müdürlüğü'ne, Akbelen Ormanı dahil olmak üzere orman ekosistemlerini daraltan ya da yok eden tüm tahsis izinlerini ve kesim programlarını iptal etmeye çağrısında bulunuyoruz.  Kömürcü şirket, ormanımızı, tarım alanlarımızı, zeytinliklerimizi, köyümüzü, yani yaşam alanlarımızı terk edinceye dek mücadeleye devam ediyoruz. Akbelen Ormanını terk etmiyoruz" dedi.
 
Eylem sanatçı Murat Evgin'in verdiği mini konserle son buldu.

100 AĞAÇ KESİLMİŞTİ
YK Enerji, 8 Ağustos tarihinde yeniden ormana girip yaklaşık 100 kadar ağacı kesmiş, kesimler köylüler tarafından durdurulmuştu.

9 Ağustos günü alana gelen jandarma, direnişçilerin alandan çıkmasını istemiş, ancak direnişçiler nöbetlerini sürmüştü. Aynı günün gecesinde saat 00.30 civarında alana yeniden gelen jandarma ekipleri nöbet tutan kişileri yerlerde sürükleyerek dışarıya çıkarmış, nöbet alanının girişine ise barikat kurmuştu. Direnişçilerin jandarma barikatı önündeki nöbetleri ise devam etmişti.