18 Eylül 2024 Çarşamba

Komünist öncünün 30. yılı Qamişlo'da kutlandı: Devrimi büyüteceğiz 

TKŞ, komünist öncünün 30'uncu yılı dolayısıyla Qamişlo'da kutlama yaptı. Kutlamada yapılan konuşmalarda, komünist öncünün 30. yıllık tarihinin direniş ve mücadelelerle dolu olduğunu vurgulandı.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), komünist öncünün 30'uncu yılını Qamişlo'da kutladı. "Bijî Kurdistana azad, bijî sosyalîzm", "Jin, jîyan, azadî", "Şoreşa jine ne hêsan e lê serkeftin teqeze - Kadın devrimi kolay değil ama zafer kesin" pankartları, devrim savunmasında ölümsüzleşenlerin fotoğrafları ve TKŞ, JKŞ, CKŞ bayraklarının asıldığı etkinlik saygı duruşuyla başladı.

İSYAN: KOMÜNİST ÖNCÜ 30 YILDIR SAVAŞIYOR
MLKP Kürdistan'ın 30. mücadele yılına ilişkin açıklamanın ardından Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) adına Ekîn İsyan söz aldı. Komünist öncünün 30. yıllık tarihinin direniş ve mücadelelerle dolu olduğunu vurgulayan İsyan, "Bütün savaş mevzilerinde, direniş meydanlarında, Bakur'dan Türkiye ve Avrupa'ya, Başûr'dan Rojhilat'a ve Rojava devrim topraklarına kadar komünist öncü savaşıyor, direniyor" dedi.

Sosyalizm mücadelesinde olduğu gibi komünist öncünün gelişiminde de gençliğin önemli bir yeri olduğunu söyleyen İsyan, "Gençliğin partinin temeli olduğunu söylüyoruz. Kızıl komutanımız Baran Serhat 'gençlik gelecek, gelecek sosyalizm' sözüne çok önem vermiştir. Halkımızın döktüğü kana, ödediği bedele karşılık artık sosyalizme geçmeliyiz" diye konuştu.

'EVLERİNİZİN KAPISINI DEVRİME AÇIN'
Rojava devriminin sosyalizme evrilmesi için toplumsal cinsiyet rollerinin değişiminin önemli olduğuna dikkat çeken İsyan, şunları söyledi: "Baran Serhat yoldaş 'evlerinizin kapısını devrime açın' derdi. Devrimin kazanımlarını şimdi görebiliyoruz. Rojava devrimimiz 12 yıldır direniyor. Bütün araç ve imkanlarıyla kendi ayakları üzerinde duruyor. Bugün burada kendi dilimizde konuşuyoruz. Ancak maalesef devrimimiz birçok kez kapı eşiğinde kalmıştır. Halkımızın şunu bilmesi gerekiyor, devrimimiz evlerin içerisine girmediği sürece zafer kazanamayacaktır. Elimizdeki kazanımlara sahip çıkmalıyız."

'ERKEKLER ROJAVA DEVRİMİNİN KADIN DEVRİMİ OLDUĞUNU ANLAMALI'
Toplumsal devrim için erkeklerin değişiminin şart olduğunu söyleyen İsyan, "Baran yoldaş, erkeklere seslenerek onlardan kendilerini değiştirmelerini ve insanlaşmalarını söyledi. Biz bu sloganımızı yineliyoruz. Eğer Rojava devrimi kadın devrimidir diyorsak bunu başta erkeklerin anlaması lazım."

'KOMÜNİST ÖNCÜ DEVRİMİ SAVUNMAK İÇİN TÜM ALANLARDA YER ALDI'
Komünist öncünün devrime 2012 yılında katıldığına hatırlatan İsyan, "Devrimi savunmak için inşa çalışmasından politik askeri alana tüm alanlarda yerini aldı" dedi.

İsyan, komünist öncünün kuruluşundan kısa bir sonra sonra İstanbul Gazi Mahallesinde yaşanan ayaklanmaya, direnişe öncülük ettiği gibi bu direniş hattını 30 yıl boyunca sürdürdüğünü söyledi. İsyan şöyle devam etti: "Komünist öncü Rojava devriminde nasıl savaşıyorsa, Başûr'da, Rojhilat'ta, Bakur'da ve Türkiye'de de direniyor ve kendini örgütlüyor."

Kobanê'nin inşası için yola çıkan Suruç'ta ölümsüzleşenleri anan İsyan, komünist öncünün Kürt halkı, Arap, Ermeni, Çerkes, Türkmen, Süryani ve diğer halklarla birlikte direndiğini, birleşik, sosyalist devrimi bu gerçekliğe dayandırdığını söyledi.

'FİRAT VE IVANA YOLDAŞLAR ALMANYA'DAN GELİP BİZİM İÇİN ŞEHİT DÜŞTÜ'
İsyan konuşmasının sonunda Rojavalı gençlere şu çağrıyı yaptı: "Gençlerimiz Avrupa'ya yönelmemeli. Firat ve Ivana yoldaşlar Rojava'da şehit düştüler. Nereden geldiklerini biliyor musunuz? Kapitalizmin bağrından, Almanya'dan çıkıp geldiler ve bizim için şehit düştüler. Önce bu topraklara yerleşmeli ve sahip çıkmalı ardından 'yaşasın devrimimiz' demeliyiz. Onlarca bedel verdik, Baran, Ahmet, Firat, Yılmaz… Evet biz onların çizgisini bırakmayacak ve direneceğiz."

Daha sonra söz alan konuşmacılar, komünist öncünün, "sosyalizm öldü" denilen, kapitalizmin zaferini ilan ettiği koşullarda kuruluşunu ilan ettiğini hatırlattı. 14 Eylül 2013 tarihinde Serêkaniyê'de ölümsüzleşen Serkan Tosun'un anıldığı etkinlikte söz alan katılımcılar, kurulduğu günden bu yana birleşik devrimin zaferi için öncü pratik sergileyen komünist öncünün ayırt edici çizgilerinden birinin de, Kürt halkının ayrılma hakkını savunması, özgür, birleşik, sosyalist Kürdistan için savaşması olduğu belirtildi. Ortadoğu devrimi ve bölgesel devrim için tüm gücüyle mücadele ettiğini belirtilen konuşmalarda, "Tarih boyunca proletarya enternasyonalizmi bayrağını dalgalandırdı. Komünistler Rojava devrimine katılımlarıyla onlarca enternasyonal örgüt ve yüzlerce devrimcinin yüzünü devrime dönmesinde rol oynadı" denildi.

Konuşmalarda, ayrıca komünist öncünün ayırt edici çizgilerinden bir diğerinin kadın devrimiyle kurduğu ilişki olduğuna dikkat çekildi, "Ayırt edici çizgi olarak kadın devrimi fikri ve bu fikre yaklaşımı esas olarak ifade edebiliriz. Bu uğurda atılan pratik adımlar, kurulan örgütlerimiz ve eylemselliğimiz tarihimizin önemli kazanımlarıdır. Bütün bu ayırt edici çizgilerin her biri için partimiz şehitler verdi" denildi.

Devrimin sosyalizme ilerletilmesi için atılması gereken adımlar olduğu belirtilen konuşmalarda komünlerin ve halkla iç içe bir sistemin kurulmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Kutlamada, "Komünist öncünün planlı-merkezi ve halkçı ekonomiyle toplumsal sorunlara çözüm getirilebileceğine inanıyoruz. Yanı sıra başta askeri kuvvetler ve İç Güvenlik Güçleri olmak üzere tüm devrim kurumlarının merkezileşerek, sistem güçlendirilebilir. Bunu da sosyalizme geçişin alt yapılarından biri olması bakımından öneriyoruz. Komünlerin daha işlevsel olduğu, halk evlerinin daha çok halka ait olduğu bir sistemle kitlelerin devrime kazanılması için çalışmasını öneriyoruz. Biz Rojavalı komünistler bunun için çalışıyor, emek ve bedel veriyoruz. Bunu komünist öncünün 30 yıllık direniş ve savaşım tarihine, Rojava tarihine yaslanarak pratikleştiriyoruz" şeklinde konuşmalar yapıldı.

Etkinlik sonunda "Yaşasın MLKP", "Yaşasın KKÖ" sloganları atıldı.

Yapıcılar Müzik Kolektifi'nin 30. yıl için hazırladığı marşın dinletildiği etkinlikte sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlik halaylarla sona erdi.