19 Mayıs 2024 Pazar

Kolombiya'da binlerce kişi hükümet karşıtı eylemler düzenledi

Kolombiya'da Ulusal Grev Komitesi'nin 16 Haziran'da bir süre protestolara ara verdiğini duyurmasına rağmen binlerce kişi başta başkent Bogota olmak üzere Medellin, Pasto, Pereira, Barranquilla ve Santander de Quilichao kentlerinde sokaklara çıkarak hükümeti protesto etti.

Kolombiya'da Ulusal Grev Komitesi'nin 16 Haziran'da bir süre protestolara ara verdiğini duyurmasına rağmen binlerce kişi hükümet karşıtı eylem düzenledi.

Ülkede başta başkent Bogota olmak üzere Medellin, Pasto, Pereira, Barranquilla ve Santander de Quilichao kentlerinde sokaklara çıkan halk, hükümet politikalarına tepki gösterdi.

Bogota'da halk, kentin en işlek caddesinde yürüyüşler gerçekleştirirken, bazı grupların ise belediyeye ait 12 toplu taşıma aracına el koyması üzerine polis ile eylemciler arasında çatışma yaşandı.

Ülkenin en büyük ikinci kenti Medellin'de, halkın kamu binalarına ve özel mülklere yönelik eylemlerine Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD, gaz bombası ile saldırdı.

Barranquilla ve Santander de Quilichao şehirlerinde düzenlenen protestolarda ise Kolombiya'ya adını veren Avrupalı kaşif Kristof Kolomb'un heykeli eylemciler tarafından devrildi.

Günün sonunda eylemciler, 13 otobüs, trafik ışıkları ve bazı kamu binalarını tahrip etti, polis eylemcilerden bazılarını gözaltına aldı.

Kolombiya Ombudsman Ofisinin eylemlerle ilgili yayımladığı son rapora göre, şimdiye kadar eylemlerde 2'si polis 58 kişi hayatını kaybetmiş, 2 binden fazla kişi yaralanmıştı.

Merkezi Kolombiya'nın başkenti Bogota'da bulunan insan hakları örgütü Temblores ise 8 Haziran'daki açıklamasında, protestolarda polisin 45 kişiyi katlettiğini bildirmişti.