25 Nisan 2024 Perşembe

Köln'de katledilen kadın ve oğlu için sosyalist kadınlardan eylem

SKB ve Zora, Köln'de ayrıldığı erkek tarafından katledilen Türkiyeli göçmen kadın ve oğlu için eylem yaptığı. Almanya'da kadına yönelik şiddet ve katliamın arttığı kaydedilen eylemde, 25 Kasım'a ve birlikte mücadeleye çağrıldı. 

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Zora, Almanya'nın Köln kentinde Niehl nehrinde ölü bulunan Türkiyeli göçmen kadın ve oğlu için kadının yaşadığı Kalk mahallesinde eylem yaptı.

Eyleme Avrupa Kadın Dayanışması (AKD) bileşenlerinden Kadın Gözü, Yeni Kadın ve DİDF'li kadınlar katıldı.

Boşandığı erkek tarafından katledilen 24 yaşındaki genç kadının cansız bedeni, Niehl Limanı'nda oğlunun cansız bedeni ise 15 kilometre uzaklıktaki Worringen'de bulunmuştu. 

Kadının yaşadığı mahallede yapılan eylemde genç kadın ve oğlu mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı.

Eylemde Zora adına yapılan konuşmada, kadına yönelik şiddet ve katliamın Almanya'da giderek arttığı kaydedildi. 25 Kasım'da  Köln Deutz Ottoplatz'da saat 17.30 yapılacak eyleme çağrı yapılan konuşmada, "Kadınlar tarih boyunca erkek egemen zihniyetin baskısına uğradılar ve her geçen gün bu baskı da artmakta. Kadın bedeni üzerine çıkarılan kararlar, devletlerin ve erkeklerin kadınların bedeni üzerinde hak iddia etmesi, bu sistemin her kolunun erkek adaletini savunması ve bu baskının da kapitalist devlet sistemi tarafından nasıl planlı bir şekilde yapıldığını ve arttırdığını göstermektedir. Bu nedenle biz kadınlar ve LGBTİ+‘ların sokaklarda olması, sesini çıkarması ve direnmekten asla vazgeçmeyeceğini göstermesi çok önemli" denildi.

Eylem, "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadına yönelik şiddete son", "Jin, Jiyan, Azadi" sloganlarıyla sona erdi.