28 Nisan 2024 Pazar

Köln'de hasta tutsaklar için adalet nöbeti düzenlendi

Dayanışmanın Sesi Derneği'nin Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirdiği "91. Adalet Nöbeti' eyleminde, Türkiye'de yurtdışı yasağından geri dönemeyen Alman vatandaşları Hamide Akbayır ve Mahmut Güneş ile Aysel Tuğluk ve İsmail Yılmaz başta olmak üzere tüm hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

Almanya'nın Köln kentinde tutsak gazeteciler ve siyasi tutsak Alman vatandaşları ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışmanın Sesi Derneği, 91. Adalet Nöbeti eylemini düzenledi.

Tren İstasyonu önündeki Dom Meydanı'nda gerçekleştirilen eylemde, 2021 yazından bu yana geri dönemeyen eski Ren-Westfalya Eyalet Milletvekilli Hamide Akbayır ile Bochum kentinde yaşayan Mahmut Güneş'in durumuna dikkat çekildi.

Eylemde ilk konuşmayı Hamide Abkayır'ın oğlu Merdan Akbayır yaptı. Akbayır, "Annem Eylül ayından bu yana Türkiye'de rehin tutulmakta, haftada iki gün imza vermesi gerekiyor ve halen iddianame ortaya yok" dedi. Akbayır, "Annem Köln'de yürütülen dayanışma çalışmasından moral ve güç alıyor" diye konuştu.

Ardından konuşan Mahmut Güneş'in kızı Zeliha Güneş ise, "Babamın hapishaneden çıkmasına çok sevindik ama halen yurtdışı yasağı var ve henüz bir gelişme olmadı" bilgisini paylaştı.

AYSEL TUĞLUK İÇİN KAMPANYA'YA DESTEK
Eylemde, Dayanışmanın Sesi Derneği'nin hasta tutsak HDP eski Milletvekilli Aysel Tuğluk için başlatılan "1000 kadın kampanyasına" destek verdiği duyuruldu. Aysel Tuğluk başta olmak üzere tüm HDP milletvekilleri ve belediye başkanlarının derhal serbest bırakılması istendi. Eylemde ayrıca hasta tutsak İsmail Yılmaz'ın durumuna dikkat çekildi. Yılmaz ile ilgili İnsan Hakları Derneği'nin yaptığı açıklama okundu.

Ardından Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) adına konuşan Ersin Sedefoğlu, "Pandemi sürecini bahane ederek siyasi tutsakları daha ağır tecrit altında tutmaya çalışıyorlar. Sohbet, görüş gibi sosyal hakları pandemi bahanesiyle yasaklandı" dedi.

Eylemde ayrıca tutsak Alman vatandaşları Patrick Kraicker, Nahid Taghavi'nin resimleri taşındı.