19 Nisan 2024 Cuma

Köln'de 109. Adalet Nöbeti tutsak gazeteciler ve Ecevit Piroğlu için gerçekleşti

Dayanışmanın Sesi Derneğinin siyasi tutsaklar için düzenlediği 109. Adalet Nöbetinde özgür basın emekçileri için dayanışma çağrısı yapıldı. Gazeteciliğin suç olmadığının altı çizilen nöbette, tutsak gazetecilerin derhal serbest bırakılması istendi. Öte yandan iki yıldır Sırbistan'da tutsak olan ve Türkiye iadeyle tehdit edilen Ecevit Piroğlu ile dayanışma çağrısı yapıldı.

Almanya'nın Köln kentinde tutsak gazeteciler, siyasi tutsak Almanlar ile dayanışma eylemlerini yürüten Dayanışmanın Sesi Derneği, 109. Adalet Nöbetini gerçekleştirdi.

Tren İstasyonu önündeki Dom Meydanında düzenlenen eyleme, Türkiye'de tutuklanan gazetecilerin, İran Evin-Hapishanesinde iki buçuk yıldır tutuklu olan Kölnlü alman vatandaşı Nahid Taghavi ve Sırbistan'da tutuklu Ecevit Piroğlu'nun durumuna dikkat çekildi.

Dayanışmanın Sesi Derneği adına konuşmada, "Türkiye'deki seçimler öncesi Nisan ayından itibaren muhalif gazetecilere yönelik baskılar arttı. Dicle Müftüoğlu, Sedat Yılmaz ve Nadiye Gürbüz başta olmak üzere çok sayıda gazeteciler tutuklandı. Tam bir yıl önce Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazeteci ise 11 Temmuz'da daha ilk defa hakim karşısına çıkacak. Gazetecilik suç değildir, onların serbest bırakılmasını talep ediyoruz" denildi.

DETJEN: KÖLN BELEDİYESİ OLARAK NAHİD TAGHAVİ İÇİN ÇAĞRI YAPIYORUZ
109. Adalet Nöbetine Solparti Belediye Meclis üyeleri Jörg Detjen, Güldane Tokyürek ve Sarah Niknamtavin de katıldı. Söz alan Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen ise İran'da Ekim 2020'den bu yana tutuklu Köln'lü Nahid Taghavi'nin sağlık durumun kötüleştiğine dikkat çekti. Detjen, "Evin Hapishanesinden bulunan tutsaklar Nahid Taghavi'nın sağlık durumundan endişe duyduklarını belirtmeleri, alman hükümetini göreve çağırıyor" ifadelerini kullandı.

TSP: ECEVİT PİROĞLU'YA ÖZGÜRLÜK
Tutsakların Sesi Platformu Temsilcisi ise iki yıldır Sırbistan'da tutsak ve Türkiye'ye iade edilmesi tehdidiyle karşı karşıya kalan Ecevit Piroğlu'nun durumuna çekti. TSP Temsilcisi, "Ecevit Piroğlu Gezi ayaklanmasında ve DAİŞ'e karşı mücadelede önemli sembollerden biridir. Türkiye'de hapis cezası almıştır ve ondan dolayı iadesine karşı sesi yükseltmeliyiz" dedi.