3 Mayıs 2024 Cuma

Köln ve Berlin'de coşkulu 25 Kasım

25 Kasım dolayısıyla Köln ve Berlin'de sokağa çıkan kadınlar, Almanya'da artan kadın cinayetlerine dikkat çekildi. Göçmen kadınlara seslenen kadınlar, mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Almanya'nın Köln ve Berlin kentinde kadınlar 25 Kasım'da sokağa çıktı. Sağanak yağış ve fırtınaya rağmen, eylemlerini gerçekleştiren kadınlar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

KÖLN
Köln'de 25 Kasım programı günün erken saatlerinde başladı. Kadınlar ilk olarak kahvaltıda buluştu. Sonrasında Dom Katedrali önünde Femizide Aktion gerçekleştirildi. Kadın cinayetlerini sembolize eden eylemde,  katledilen kadınların isimleri haykırıldı.

Burada bildiri dağıtan kadınlar, 25 Kasım'ın tarihçesini aktardı.

Öğleden sonra Zora, SKB, Yeni Kadın, Frauen Kollektiv, Komala, Kürt kadın hareketi, AKD, Kadın Gözüyle, MLPD, KF, YS'ın yer aldığı  17 örgütün ortak gerçekleştirdiği eylem başladı. Artan kadın cinayetleri, Filistin, Kürdistan'da yaşanan sömürgeci savaşta kadının durumu, kadın mücadelesi gibi başlıkların yer aldığı konuşmaların ardından yürüyüşe geçildi.

Göçmenlerin yoğun yaşadığı Kauptstrasse'de konuşmalarda Almanya'da artan  kadın cinayetlerine dikkat çekildi. İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması, kadınların haklarına sahip çıkıp, tacize ve şiddete karşı özsavunma haklarını kullanmaları ve her türlü baskı ve şiddete karşı örgütlenmeleri için çağrı yapıldı.

Genç kadınlar, Latin Amerika'dan çıkıp dünyaya yayılan kadın cinayetlerine dikkat çeken Las Tesis dansını yaptı. Yürüyüş tekrar WienerPlatzt'da son buldu.

BERLİN
Berlin'de, Zora Genç kadınların öncülük ettiği, birçok genç kadın örgütü de yer aldığı ortak 25 Kasım eylemi, bu yıl içinde bir kadının sokakta katledildiği Lichtenberg semtinde bir araya geldi.

25 Kasım'ın önemine dikkat çekilen konuşmalarla yürüyüş gerçekleşti.