3 Mayıs 2024 Cuma

Kod-29 yürüyüşü 4. gününde: Sinbo işçileri Kartal'da gözaltına alındı

Taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na iletmek için Sinbo direnişçisi Dilbent Türker ve TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan'ın gerçekleştirdiği Ankara yürüyüşünün 4. gününde Kartal'da açıklama yapıldı ve polis yürüyüşe saldırdı. 5 kişi gözaltına alındı.

Sinbo'da Kod-29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker ve TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan Ankara yürüyüşünün dördüncü gününde de polis saldırısına uğradı ve gözaltına alındı.

Yürüyüş öncesinde Kartal Neyzen Tevfik Meydanı'nda açıklama yapıldı. BDSP ve Genç İşçi Derneği'nin (GİDER) destek verdiği açıklamada ilk olarak TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker konuştu. Türker "190 gündür direndik, taleplerimizi ilettik ancak taleplerimize gözünü kulağını kapatanlar şimdi de yürüyüşümüzü engellemeye çalışıyor. Kod-29 ahlaksızlığına karşı direniyoruz. İşçi ve emekçiler ağır çalışma koşulları altında çalışıyor itiraz edenler tazminatları gasp edilerek Kod-29 ile işten çıkarılıyor. Kod-29 kaldırılana dek yürüyüşümüzü kararlı biçimde sürdüreceğiz" dedi.

Ardından konuşan TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan ise "Yürüyüşümüz engellenmeseydi bugün 4. günümüzde Sinbo'dan Sefaköy'e, Sefaköy'den Kadıköy'e, Kadıköy'den Kartal'a kadar yapacağımız yürüyüşte 50 km kat etmiş olacaktık. Taleplerimiz duyulmasın diye ilçe ilçe keyfi olarak yasaklar çıkarılıyor" diye belirtti.

Anayasal hakları olan sendikalaşma için yürüdüklerini ifade eden Eyidoğan, "Kaymakamlık kararı anayasanın üstünde değildir. Seyahat hakkımız engelleniyor. Kaymakamlık kararı haklarımız için engelleniyor. İşçilerin taleplerine engel olmak yerine orman yangınlarını söndürmeliler. İnsanca çalışma ve yaşam koşulları sağlamalılar" diye kaydetti.

Keyfi yasaklara tepki gösteren Eyidoğan, "Can ve mal güvenliği bahanesiyle engellendiğimiz söyleniyor. Kaldırımdan yürümek istediğimizde ‘tşortlerinizi çıkarın' dayatmasında bulunuyorlar. Engellenen milyonlarca işçi ve emekçiler insanca çalışma ve yaşam talebidir" diye konuştu.

Sendikal faaliyetleri hatırlatan Eyidoğan "Sendikal faaliyet gerekirse bildiridir, pankart asmaktır, örgütlenmektir, gerekirse de yürüyüştür. Burada sendikal faaliyet engellenmek isteniyor" dedi.

Eylemde konuşan BDSP temsilcisi Murat Yıldırım "Hırsızlara barikat kurmayanlar işçilere barikat kuruyor. Hırsız, işçilerin emeğini sömüren Sinbo patronudur. Bu polisler hırsızların, ormanları ranta açanların peşine düşsünler. Burada 2 işçinin önüne barikat kuranlar orman yangınlarını söndürsünler" diye belirtti.

Genç İşçi Derneği adına konuşan Nazlı Şen de "Yine onlarca polis önümüze dikildi. Sinbo işçisi 191 gündür baskılara boyun eğmiyor. Bugün de eğmeyecek. Biz de direnen işçilerin yanındayız" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından "Taleplerimizden vaz geçmeyeceğiz. Onların karşısına dikilip haklarımızı söke söke alacağız" diyerek Tuzla istikametine doğru yürüyüşe başlandı. Sloganlarla yürüyen direnişçilerin önü polisler tarafından kesildi.

Oturma eylemi yapmak isteyenlere saldıran polis Sinbo işçileri Dilbent Türker Onur Eyidoğan ile GİDER üyeleri Batuhan Çotur, Nazlı Şen, BDSP temsilcisi Murat Yıldırım gözaltına alındı.