27 Nisan 2024 Cumartesi

Koçyiğit'den 'Çocuk Bakanlığı' kurulması için kanun teklifi

HDP Milletvekili Koçyiğit, çocukların yaşadığı hak ihlallerine çözüm üretebilecek bir Çocuk Bakanlığı'nın kurulması gerektiğinin altını çizdi. Konu ile ilgili Meclis'e kanun teklifi sundu.

Halkların Demokratik Partisi Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, çocuklara yönelik hak ihlallerinin önüne geçmek ve çocuğun üstün yararının sağlanması için Çocuk Bakanlığı'nın kurulması gerektiğini belirterek Meclis'e kanun teklifi sundu.

Pandemi sürecinde yapılan araştırmalara göre tahmini 100 milyon insanın yoksulluğa itilmiş olduğunun altını çizen Koçyiğit, salgın döneminin çalışma ve yaşam koşullarını olumsuz etkilediğini ve yoksullaşmanın derinleşmesine dikkat çekti. Koçyiğit, "Tarihin en büyük krizlerinden biri olarak anılan bu salgın döneminde çocukların yaşamış olduğu hak ihlalleri ve çocuk işçiliği de artış göstermiştir" dedi.

Çocuk işçiliğin ortaya çıkmasına neden olanlar arasında yoksulluğun önemli sorun olduğunu kaydeden Koçyiğit, Türkiye'yi AB ülkeleri ile karşılaştırdıklarında çocuklarda yoksulluk sınırının en fazla olduğu ülkeler olduğunu ifade etti. Koçyiğit, "Yoksulluk kavramı pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir" diye konuştu.

'BÖLGESEL EŞİTSİZLİK DERİNLEŞECEK'
Bir çocuğun yoksulluk içinde yaşamasının eğitim, sağlık ve sosyal haklar gibi birçok haklardan mahrum bıraktığını belirten Koçyiğit, "Kanun teklif metnimizde talep ettiğimiz ve kurulmasında çocuğun üstün yararının bulunduğuna inandığımız Çocuk Bakanlık teşkilatı bugünün Türkiye'si için geç kalınmış bir yapıdır.  Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2020 yılı verilerine göre toplam çocuk nüfusu 22 milyon 750 bin 657 olarak açıklanmıştır. Nüfusun yüzde dördünden fazlası çocuklardan oluşurken ne yazık ki çocukların yoksulluk risk oranı da Avrupa Birliği üye ülke ortalamasının iki katından fazladır. AB üye ülke ortalamasında çocuk yoksulluk riski yüzde 22,2 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 48'dir.  Çocuk yoksulluğu beraberinde eğitim ve sağlıkta yaşanan sorunları da getirmektedir. Örneğin teknolojik çağın neredeyse hiç uğramadığı bölgelerde bulunan çocukların yaşadığı fırsat eşitsizliği çözüm bulunması gerekli bir sorundur. Hiç şüphesiz buna çözüm bulunmaması bölgesel eşitsizliği daha da derinleştirecektir"

'GELİR YETERSİZLİĞİNDEN ÇOCUKLAR ÇALIŞMAYA SÜRÜKLENİYOR'
Türkiye'de bulunan bakanlıklar arasında çocukların yaşadığı hak ihlalleriyle ilgili bir kurumun bulunmadığını vurgulayan Koçyiğit, devamında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çatısı altında yer alan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bu konuda ihtiyacı karşılamamakta ve çocuk hakları konusunda taraf olunan sözleşmelere uygun biçimde koruyucu adımlar atmamaktadır. Derin Yoksulluk Ağı tarafından 'Pandemi Döneminde Derin Yoksulluk Ve Haklara Erişim' adıyla yayımlanan saha çalışmasında, ailelerde yüzde 13 oranında çocukların çalıştığı görülmüş, ailede çalışan yetişkinlerin gelirinin ihtiyaçları karşılamaya yetmemesi sebebiyle çocukları çalışmaya yönelttikleri yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir."

'DENETLEME VE HESAP VEREBİLİR BİR BAKANLIK KURULSUN'
Çocukların ayrımcılığa, hak ihlaline ve sömürüye maruz kalmadan eşit haklara sahip olması gerektiğini söyleyen Koçyiğit, bütün yetkilerin, sorumlulukların bir yerde toplanması ve Uluslararası Sözleşmeler ile Anayasa'dan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirecek organının belirlenmesini sağlamasının yanı sıra denetleme ve hesap verilebilir hale getirilmesi kolaylaşacak bir bakanlığın kurulmasını istedi.