23 Nisan 2024 Salı

Koçyiğit, Soylu'ya sordu: Goodarzi'ye ne oldu?

18 yaşındaki İranlı Kamran Goodarzi, Avrupa'ya gitmek için Türkiye'ye geldi ve jandarma tarafından gözaltına alındı. HDP Milletvekili Koçyiğit, İçişleri Bakanı Soylu'ya Goodarzi'ye ne olduğunu sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Koçyiğit, İran uyruklu 18 yaşındaki Kamran Goodarzi ve 7 göçmenin Türkiye'de gözaltına alındıktan sonra İran sınırında cenazelerinin bulunmasına ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Önergede, Kamran Goodarzi'nin amcası Farhad Goodarzi'nin bir gazeteye verdiği röportajda yeğeninin Avrupa'ya gitmek için 19 Mart 2020'de İran'dan ayrıldığını, koronavirüs salgını nedeniyle sınırlar kapalı olduğu için kaçak yollardan Türkiye'ye giriş yaptığını, dağlık alanda kar nedeniyle kaybolduklarını ve bu süre zarfında birkaç kez telefonla babasına ulaşarak durumunun çok kötü olduğunu, dayak yediğini, çok aç olduğunu ve devam etmekte zorlandığını söylediğini ifade ettiği kaydedildi. Kamran'nın bir sonraki aramasında ise, jandarma tarafından yakalandığını ve birkaç göçmenle birlikte kontrol noktasında olduğunu ve kötü dayak yediğini anlattığını ifade edildi.

Kamran'ın İran polisine teslim edilmediğini söyleyen Amca Goodarzi, o salahrah beri yeğenine ulaşamadıklarını, tüm girişimlerine rağmen haber alamadıklarını söyledi. 

2 ay sonra İran sınırındaki dağlık bölgede kar altında Goodarzi ile 6 göçmenin cesedinin kar altında bulduğu belirtilerek, en son 17 Mayıs'ta İran polisinin aileyi arayarak cesedi teşhis için çağırdığı kaydedildi. 

Koçyiğit, oğullarının cansız bedenlerini teşhis ederek 19 Mayıs'ta Tahran'da toprağa veren Goodarzi ailesinin, Türkiye hükümetinden bazı yanıt ve adalet beklediğini ifade etti. 

Koçyiğit, İçişleri Bakanı Soylu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Türkiye'ye kaçak yollarla giriş yapan İran uyruklu 18 yaşındaki Kamran Goodarzi'ni Türkiye'de jandarma tarafından ne zaman gözaltına alınmış ve tutulduğu gözaltı merkezi hangisidir?

-Kamran Goodarzi'nin de aralarında olduğu gözaltına alınan göçmen grubu kaç kişilikti? Gözaltına alınan Kamran Goodarzi'nin şiddete uğradığı dair iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialarla ilgili bir araştırma ve inceleme başlatacak mısınız?

-Kamran Goodarzi'nin de aralarında olduğu gözaltına alınan göçmen grubu ile ilgili hangi işlemler yapılmıştır? Gözaltına alınan göçmen grup arasında hangi uyruktan göçmenler vardı? Bunlardan kaç kişi sınır dışı edilmiştir?

-İran uyruklu Kamran Goodarzi İran polisine teslim edilmediği kaçak yollarla geldiği yere bırakıldığı doğru mudur?  Söz konusu iddialarla ilgili bir araştırma ve soruşturma başlatacak mısınız?

-İran Dışişleri Bakanlığı ve İran Konsolosluğu Kamran Goodarzi'nin kaybolması ve ölümü ile ilgili bir girişimi olmuş mudur? Olmuşsa, Bakanlığınızdan bu makamlara gönderilen bir yazısı var mıdır? Varsa nedir?

-İran'ın sınır bölgesindeki dağlık alanda Kamran Goodarzi'nin de cansız bedeninde aralarında olduğu 7 göçmen daha önce gözaltına alınmışlar mıydı? Bu kişiler daha önce gözaltına alınmışsa neden sınırda ölü olarak bulunmuşlardır?

-Kamran Goodarzi'nin ailesinin Türkiye hükümetine yönelttiği sorulara bir cevabınız olacak mıdır? Kamran Goodarzi'nin ölümünde sorumluluğu bulunanlar hakkında yasal işlem başlatacak mısınız?

-Kamran Goodarzi'nin de aralarında olduğu 7 kişilik göçmen grubunun ölümüyle ilgili daha önce başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa soruşturma hangi aşamadadır?"