20 Nisan 2024 Cumartesi

Kocaeli'de kadınlar Azra ve Emine için eylemdeydi

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Azra Gülendam Haytaoğlu'nun ve Emine Gökkız'ın katledilmesini protesto etti.

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi, Azra Gülendam Haytaoğlu'nun ve Emine Gökkız'ın katledilmesini protesto etti.

Belediye İş Hanı önünde bir araya gelen kadınlar "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganları attı. Eylemde basın açıklamasını Eğitim-Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan okudu.

Arıkan, "Yetkili makamlar seferberlik ilan ettiklerini açıklıyor. Etkin bir soruşturma sürecinin gerektirdiği gibi kayıp ihbarı geldiğinde seferberlik ilanı yapılmalıdır. Kadınlar öldürüldükten sonra seferber olunması değil bizler hayattayken bizlerin korunması için etkin bir süreç yürütmek zorundasınız" dedi.

'İKTİDAR KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARI SÜRDÜRÜYOR'
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının ardından karakola giderek uzaklaştırma kararı isteyen kadınların çoğunun geri çevrildiğini söyleyen Arıkan, "Tedbir kararları gerektiği gibi uygulanmamaya başladı. Korumadığınız için öldürülen her bir kadının kanıyla yazılan sözleşme, haklarımız kadınların 'ölmek istemiyorum' çığlığıdır. Kendi hayatına dair karar vermek istediği için öldürülen kadınları yok sayamazsınız" diye konuştu.

"İstanbul Sözleşmesi'ni tartışmaya açanlar, kadın katillerinin değil bizim önümüzde duranlar, siz cinayetlerin ve istismaların suç ortağısınız" ifadelerini kullanan Arıkan, siyasal iktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam ettiğini söyledi.

'SUSMUYOR, HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ'
Cinayet faillerinin cesareti, iktidarın kadınlar için ürettiği politikalardan aldığını belirten Arıkan, "Bizler, yangın yerine dönmüş bu ülkede büyüyen isyanımızla bir kişi daha eksilmeyene kadar susmuyor, mücadelemizden, haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Şiddetsiz, eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz" dedi.