19 Mayıs 2024 Pazar

Kocaeli Üniversitesi barış bildirisi imzası Kayhan'ın görevine son verdi

Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Aslı Kayhan, Eğitim-Sen üyesi olması ve Barış Bildirisine imza atması nedeniyle işten atıldı. Karara tepki gösteren Kayhan, göreve geri dönmek için mücadele edeceğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Aslı Kayhan'ın Fen Edebiyatı Fakültesindeki görevine son verildi.

Kocaeli Üniversitesi Eğitim-Sen Baştemsilcisi olan Kayhan, görevden alınmasına, Eğitim-Sen üyesi olması ve "Barış Bildirisine" imza atmasının etken olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi'nde 17 yıldır görev yaptığını hatırlatan Kayhan, Sosyoloji doçenti olmasına rağmen önce kadro açılmadığını, kadro açıldıktan sonra da jüri raporuyla doçentlik kadrosunda çalışma talebinin reddildiğini söyledi. 9 yıldır doçent olmasına rağmen kadroya alınmamasına tepki gösteren Kayhan, "Onlar da emekliliği ima ettiler. Bunu kabul etmeyip dava açacağımı söyledim. Atama yönelgesindekilere uymadığım için eksik puan ile işime son verildi" dedi.

'SORUNUN BAŞ KAYNAĞI YÖK'
Eğitim-Sen üyesi olması ve Barış Bildirisine imza atmasının işine son verilmesinde etken olduğunu vurgulayan Kayhan, "Akademinin liyakata dayalı bir sistem olması gerekirken, 80 darbesinden sonra kurulan YÖK'ün varlığı sorunun baş kaynağı olarak kaldı. Gün geçtikçe liyakatı ortadan kaldırıp hem politik anlamda bir taraflaşma konusu haline getirildi devlet üniversiteleri, hem de piyasanın ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmaya çalışılıyor. Ben araştırma görevliliğine başladığım günden beri Eğitim Sen'liyim. Gururla Eğitim Sen ile birlikte mücadelemi sürdürüyorum. 2016 yılında 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisini imzalayan arkadaşlarımla da her zaman dayanışma içinde oldum. Ben de ikinci imza statüsündeyim. 1 Eylül 2016 yılında ilk ihraçlar Kocaeli Üniversitesi'nden oldu. Arkadaşlarım, dostlarım, yoldaşlarım ile hep dayanışma halindeydim ve onlarla birlikte Kocaeli Dayanışma Akademisi'ni kurduk. Bunların alınan kararda etken olduğunu düşünebiliriz" diye konuştu.

'HUKUK MÜCADELESİ YÜRÜTECEĞİM'
İşine son verilmesine karşı hukuk mücadelesi yürüteceğini söyleyen Kayhan, "Tabiki dava açacağım, özellikle yürütmeyi durdurma talebimizle başlayarak davayı sürdüreceğiz. Bunu akademik emek mücadelesi çerçevesinde kendi şahsımda bu konumda olan binlerce akademisyen arkadaşım için de sürdürmüş olacağım ve umarım kazanımla sonuçlandıracağım" diye belirtti.

'MESLEĞİMİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM'
Öğrencileri ile bağını koparmayacağını ve mesleğini yapmaya devam edeceğini söyleyen Kayhan, üniversite öğrencilerinin barınma mücadelesini hatırlatarak şunları kaydetti: "Bütün hakları için verdikleri mücadelede yanlarındayım. Kendilerini üniversitenin ana bir bileşeni olarak bu mücadelenin bir parçası olarak görmeye devam etsinler. Kamusal bir hizmet olan eğitim haklarını almak üzere sonuna kadar mücadele etsinler. Umutsuzluğa kapılmasınlar, morallerini bozmasınlar. Bizim gibi hem akademik bilgi üretmek için çalışsınlar hem de mücadelelerini sürdürsünler."