26 Nisan 2024 Cuma

Kocaeli İSİG: Rakam değil yaşam

Kocaeli İSİG Meclisi, 2019 yılında Türkiye ve Kocaeli'de gerçekleşen iş cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Rakam değil yaşam. 2019'da 70'i Kocaeli'de 1736 kişi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi" diye belirtildi.

Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kocaeli ve Türkiye iş cinayetleri raporunu açıkladı. Belediye İşhanı önünde "Rakam değil yaşam! 2019'da 70'i Kocaeli'de 1736 kişi iş cinayetlerinde öldü!" pankartı ile eylem gerçekleştirildi.

Çalışma koşullarından bahsedilen açıklamada, özelinde Kocaeli'deki iş cinayetleri, iş kazaları, meslek hastalıkları tablosu ortaya kondu ve Kocaeli'nin sanayi nedenli kanser riskinin işçi ve halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi.

70'i Kocaeli'de en az 1736 işçinin önlemler alınmadığı için katledildiğinin ifade edildiği açıklamada, işçi sağlığı ve güvenliği açısından devletin yeterli önleyici ve denetleyici davranmadığı, devletin rant projeleri ile uğraştığı vurgulandı.

Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, grev yasaklarının son bulması, taşeron çalışmanın yasaklanması, uzun mesailerin engellenmesi, iş cinayetlerinin asıl sorumlusu patronların yargılanması, Kocaeli Üniversitesi bünyesinde meslek hastalıkları hastanesinin kurulması taleplerinin dile getirilmesinin ardından eylem sona erdi.