16 Mayıs 2024 Perşembe

Koç'a bağlı maden şirketinden köylüler tehdit: Arazini sat yoksa zorla kamulaştırırız

Koç Holding'e bağlı Demir Export A.Ş., Sivası Pınargözü köyü ve Davutlar mezrasında maden işletmeciliği faaliyetleri için köylüleri "arazini satmazsan zorla kamulaştırılır" diye tehdit etti. Bakırtepe Çevre Platformu'ndan Gölbaşı, en zorunlu ihtiyaçları olan sularının tükendiğini belirtti ve "Cengiz'in yaptıkları konuşuluyor ama Koç'un yaptıkları görünmüyor. Yaşam alanlarımızı mahvetti" diyerek dayanışma çağrısı yaptı. 

Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğundan Koç Holding'in madencilik faaliyetlerini yürüten Demir Export A.Ş., Sivas Kangal'ın Pınargözü köyü ve Davutlar mezrasında yapmak istediği altın arama çalışmalarında köylülerin direnişini kıramayınca arazilerini satmaları yoksa zorla kamulaştırılacağı yönünde tehdit etti. 

2013 yılından bu yana bölge halkı siyanürle altın arama çalışmalarına karşı mücadele ediyor. Sivas İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararlarına karşı şirket suç işleyerek faaliyetlerine devam etti. 

Bölgede sadece altın değil demir, krom da aranıyor. Doğa talanına göz yuman yasalardan faydalanan şirket, direnişi kıramayınca bu kez de noter kanalıyla yolladığı tebligatla köylüleri tehdit etti. Şirketin Ankara'daki merkezinden Pınargözü köyü ve Davutoğlu mezrasında yaşayan köylüler, 3 Mayıs 2021 tarihli gönderilen tebligatla Maden Yasası gerekçe gösterilerek kendi rızalarıyla arazilerini satmazlarsa zorla kamulaştırılacağı yönünde tehdit edildi.

Tebligatta, şu ifadeler yer aldı: "Bu kapsamda yasanın öngördüğü cebri kamulaştırma işlemine gerek kalmaksızın hak sahibi olduğunuz hissenin tarafımızca kıymetinin (metrekare birim fiyatı olarak 1.00 TL ile teklif açılacaktır) ödenerek satın alınabilmesi için, 3 Haziran 2021 perşembe saat: 10.00'da Kangal belediyesi Düğün Salonunda oluşturulan 3 kişilik gayrimenkul satın alma komisyonu ile anlaşmaya davet edildiğinizi, ödenecek satış bedeli olarak gayrimenkul üzerinde yapılan kıymet takdir raporlarının esas alınacağı ihbar olunur."

'SUYUMUZ KALMADI'
 ETHA'ya konuşan Bakırtepe Çevre Platformu'ndan Hüsne Gölbaşı, "Köyde suyumuz kalmadı, gözeler kupkuru. Koç Sosyal Projesi adı altında günlük ihtiyacımızı karşılayacak şekilde su veriyor. Sudan dolayı bir de ağır cezada devam eden davamız var. Biz ne kadar direnirsek onlar da yasaların etrafından dolanıyorlar. Köydeki mülk sahiplerine kamulaştırma yazısı gelmiş" dedi. 

'CENGİZ'E TEPKİ VAR AMA KOÇ'UN YAPTIKLARI GÖRÜNMÜYOR'
Doğa talanı ve yaşam alanlarına yönelik saldırıda Cengiz Holding'e dair tepkilerin hiç dinmediğini ancak Koç Holding'ten hiç söz edilmediğini dile getiren Gölbaşı, "Özelleştirilmeyen bir şey kalmadı, köylerimiz işgal ediliyor, yağmalanıyor. Köylüler kendi dağlarını, su kaynaklarını korumak için canlabaşla mücadele ediyor. Ama kimse yanımızda değil. Cengiz konuşuluyor hep ama Koç konuşulmuyor. Bizim yaşam alanlarımızı Koç mahvetti. En zorunlu ihtiyacımız su yok edildi. Burada kamu yararı değil Koç'un kişisel çıkarı söz konusu" diye vurguladı. 

Gölbaşı, kamuoyuna mücadeleleriyle dayanışma çağrısı yaptı.