23 Nisan 2024 Salı

Koç Üniversitesi Dayanışması: Üniversitede alınan karar işçileri de kapsasın

Koç Üniversitesi Dayanışması, okullarında taşeron işçilerin hala uygun olmayan koşullarda çalıştırıldığını belirtti, derhal uygun koşulların sağlanmasını istedi.

Koç Üniversitesi Dayanışması, üniversitenin genel temizlik işlerini üstlenen Euro Serve firmasının, taşeron işçileri virüs salgınına rağmen uygun olmayan koşullarda çalıştırmasına tepki gösterdi.

Yüksek Öğretim Kurumu'nu (YÖK) üniversitelerde kampüs içi eğitime ara vermesini ilan etmesinin ardından Rektör Umran İnan'ın da idari personel ve öğretim üyeleri ile öğrencilerin sağlığını korumak adına 16 Mart günü okuldaki tüm faaliyetleri durdurma kararı aldığını hatırlattıldı.

Salgının yayıldığını ve yaşamını yitirenlerin arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Üniversitemizin temizlik işçileri, birbirleriyle yakın mesafede ve hatta birlikte çalışmakta, yeterli önlem alınmadığını ifade etmekte ve salgının hem kendilerine hem de yakınlarına bulaşması riskinden oldukça çekinmektedirler. Gerekli önlemler alınmadığı gibi üniversitenin kapalı olmasından dolayı ısıtma sistemleri de çalışmamaktır. Bu durum var olan tehlikeyi arttırmakta ve temizlik işçilerinin sağlığını tehdit etmektedir" denildi.

Koç Üniversitesi öğrencileri, üniversite yönetimine derhal şu talepleri yerine getirmesini istedi:

- "Hiçbir işçi işten çıkartılmasın.

- İş yükünün azalması sebebiyle, okulun kapalı olduğu dönemde işçilerin ücret ve yan haklarında (yol, yemek, yıllık izin) herhangi bir kesinti yapılmaksızın; işçiler haftalık vardiyalar halinde mesai yapsınlar. Haftalık vardiya sistemi uygulanamıyorsa, mesai 07.30-12.00 saatleri aralığında sınırlandırılsın.

- İş göremeyecek derecede hastalanan işçilere idari izin verilsin.

- Çalışma, mola ve yemekhane alanlarında sosyal mesafe katı bir şekilde uygulansın ve denetlensin.

- İşçilere günlük maske, eldiven ve dezenfektan sağlansın.

- İşçileri kampüse taşıyan servis sayısı sosyal mesafeye uygun olarak artırılsın, düzenli dezenfekte edilsin, maske ve eldiven takılması zorunlu kılınsın ve günlük denetimleri yapılsın.

- İşçilerin çalıştığı süre boyunca kampüste asgari ısıtma sağlansın.

-Rektörümüz alınan tedbirleri ve hayata geçirilen uygulamaları üniversite kamuoyu ile paylaşsın."