6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Kobanê'yi savunmak suç değildir'

Kobanê Kumpas davası kapsamında tutsakların savunması devam ediyor. Sebahat Tuncel'in savunmasına başlayacağı bugün duruşma öncesinde kadınlar, Sincan Hapishanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Tuncel ile dayanışmak için geldiklerini söyledi, "Kobanê'yi savunmak suç değildir, kadın özgürlük mücadelesini savunmak suç değildir" diye vurguladı.

Kobanê Kumpas davası bugün Sebahat Tuncel'in savunması ile devam ediyor. Duruşma öncesi Sincan Hapishanesi önünde açıklama yapan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, kadınların Kobanê'yi savunmanın suç olmadığını, asıl suç olanın IŞİD'e karşı mücadele etmemek olduğunu vurguladı.

'KADINLAR KOBANÊ'Yİ SAVUNMAK İÇİN MÜCADELE YÜRÜTTÜ'
Açıklamada konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Türkiye'nin birçok yerinden kadın mücadelesi, feminist mücadele yürüten kadınlarla birlikte Sebahat Tuncel'in davasına dayanışma için geldiklerini söyledi. Kobanê davası kapsamında 7 yıldır hukuksuz bir şekilde tutsak edilen siyasetçilerden Sebahat Tuncel'in erkek egemen iktidarı nasıl yargılayacağına da tanıklık edeceklerini belirten Türkoğlu, "Bu dava Kobanê Kumpas Davasıdır. Kobanê'de kadınların IŞİD çetelerine karşı mücadelesi bütün dünyada sahiplenildi. Türkiye'de de başta kadınlar olmak üzere demokrasiye, eşitliğe inanan birçok kesim Kobanê'yi savunma noktasında mücadele yürüttü" dedi.

'ARKADAŞLARIMIZ 7 YILDIR ERKEK EGEMEN İKTİDARI YARGILIYOR'
İnsanların Kobanê'yi savundukları için yargılanmasının iktidarın "çökertme planının" çöktüğünün kanıtı olduğunu kaydeden Türkoğlu, davayı intikam davası, kadın mücadelesine düşmanlık davası olarak nitelendirdi. "Bu aynı zamanda halklara ve eşitlik ve özgürlük mücadelesine yönelik iktidarın baskı politikalarının sonucudur" diyen Türkoğlu, tutsak kadın siyasetçilerin 7 yıldır mahkeme salonlarında erkek egemen iktidarı yargıladığına dikkat çekti.

Siyasetçilerin gizli ve açık tanıkların yalan beyanlarıyla rehin alındığını vurgulayan Türkoğlu, "Biz eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürütenler olarak, Sebahat Tuncel'in özgürlük mücadelesinde yolları kesişmiş olan kadınlar olarak şunları açık ve net söylüyoruz: Biz bu iktidarın kadın düşmanı politikalarının tanığıyız. Kürt halkına yönelik düşmanlık politikalarının tanığıyız. Yargı kumpas davalarının tanığıyız. Eşitliğe dönük müdahalelerin suç olduğunu gören ve buna karşı mücadele eden kadınlarız. Biz aynı zamanda İstanbul Sözleşmesini nasıl gasp ettiklerinin tanığıyız. Bu iktidarın kadınların seçme ve seçilme hakkını kayyum politikalarıyla nasıl gasp ettiğinin tanığıyız" diye konuştu.

'KOBANÊ'Yİ SAVUNMAK SUÇ DEĞİLDİR'
Bugün savunmasına başlayacak olan Sebahat Tuncel ile dayanışmak için geldiklerini kaydeden Türkoğlu, "Bunu herkes bilsin; Kobanê'yi savunmak suç değildir, kadın özgürlük mücadelesini savunmak suç değildir" diye vurguladı. Kobanê'de IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin aynı zamanda yaşam hakkını savunma mücadelesi olduğunu söyleyen Türkoğlu, asıl IŞİD'e karşı mücadele etmemenin suç olduğunu vurguladı.

'BU DAVALARLA KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ GERİLETİLEMEZ'
DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Türkoğlu, Êzidî kadınların köle pazarlarında nasıl satıldığını gördüklerini belirterek şunları söyledi: "Buna karşı mücadele etmemek suçtur. Bu dava bir kumpas davasıdır demeye devam edeceğiz. Kadın özgürlük mücadelesi yürütenler olarak bu meselenin her yönüyle çöktüğünü açık ve net söylüyoruz. Bu davanın bir şekilde sonlanacağını biliyoruz. Ama şunu da açık ve net söyleyelim; bu davalarla kadın özgürlük mücadelesi asla geriletemez, engellenemez. Biz mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda bu davayı boşa çıkarıp mücadelemizle iktidarın suçunu teşhir edip, bu iktidarın suç politikalarının yargılanması için davanın takipçisi olacağız."

Açıklamaya DEM Parti bileşeni partilerin eşbaşkanları, kadın örgütleri, DEM Parti Milletvekilleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) temsilcilerinin yanı sıra Barış Anneleri de katıldı. "Bu karanlıktan çıkış uzak değil", "Diktatöre boyun eğmeyeceğiz" dövizlerinin taşındığı açıklamada sık sık, "Jin jiyan azadî" sloganı atıldı.