5 Mayıs 2024 Pazar

Kobanê davasında mazeretler 'protesto amaçlı' iddiasıyla reddedildi

Kobanê davasında  7. duruşması görülüyor. Savcı, avukatların ve yargılanan  siyasetçilerin duruşmalara katılmama mazeretlerini "protesto amaçlı" olduğunu savunarak reddedilmesini talep etti. Tüm mazeret taleplerini reddeden mahkeme heyeti duruşmaya yarına kadar ara verdi. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik  saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davasının 7. duruşması, verilen bir günlük aranın ardından 3. gününde Sincan Hapishane Kampüsü'nde görüldü.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, önceki oturumda duruşma periyotlarının adil yargılamaya uygun şekilde yeniden düzenlemesi yönündeki talepleri kabul edilmediği için avukatlar ve yargılanan siyasetçiler katılmadı. Duruşmada, HDP Ankara il yöneticileri ve yurttaşlar izleyici olarak bulundu.

SAVCI MAZERETLERİN REDDİNİ İSTEDİ
Duruşma, mahkeme heyetinin dosyaya eklenen evrakları ve duruşmaya katılmayan siyasetçilerin mazeret dilekçelerini okumasıyla başladı. Ardından savcı, sağlıkla ilgili olan mazeretlerin kabulü, mahkeme periyotlarına ilişkin toplu halde sunulan mazeretlerin ise protesto amaçlı olduğunu savunarak reddedilmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Raporu bittiği anlaşılan görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün dinlenmesi için gereğinin yapılmasını isteyen savcı, mahkeme heyetinin kararlaştırdığı duruşma periyotlarına uyulması yönünde görüş bildirdi.

MAHKEME HEYETİ MAZERET TALEPLERİNİ REDDETTİ
Savcının mütalaasının ardından mahkeme heyeti, itiraz süresinin beklenmesine gerek olmadığını belirterek tüm mazeret taleplerini reddetti. Mahkeme ayrıca Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un yarın yapılacak oturuma SEGBİS'le katılmasına karar verdi. 

Duruşmaya yarına kadar ara verildi.