29 Mart 2024 Cuma

Kobanê davasında 5 saat ortalıkta görünmeyen mahkeme heyeti hukuksuzlukta ısrar ediyor

Duruşma periyotlarının adil yargılamaya uygun şekilde yeniden düzenlenme yönündeki talepleri reddedilen avukatlar ve yargılanan siyasetçilerin katılmadığı Kobanê davasının 7. duruşması 09.30'da başlaması gerekirken mahkeme heyeti beş saat boyunca salona gelmedi. Avukatların ve tutsak siyasetçilerin tüm taleplerini reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı Perşembe gününe erteledi. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim'de gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davasının 7. duruşmasının, 2. gününde Sincan Hapishane Kampüsü'nde görülmesi bekleniyor.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın dünkü oturumda duruşma periyotlarının adil yargılamaya uygun şekilde yeniden düzenlemesi yönündeki talepleri kabul edilmeyen avukatlar ve yargılanan siyasetçiler, duruşmaya katılmadı. Avukat ve yargılananların katılmayacağını beyan ettiği duruşma, saat 9.30'da başlaması gerekirken, mahkeme heyeti henüz salona gelmedi. Duruşmanın geciktirilme nedeninin sorulduğu mahkeme kalemi, konu hakkında bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

Duruşma için Sincan Hapishane Kampüsü'ne gelen HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Fatma Kurtulan, Murat Çepni, Hüseyin Kaçmaz, Rıdvan Turan salona alınırken, aralarında HDP Ankara il yöneticilerinin de olduğu izleyiciler, salona "heyet gelmedi" gerekçesiyle alınmadı. Sabah saatlerinde duruşma salonunda bulunan AKP'li milletvekilleri ise duruşma başlamadığı için salondan ayrıldı.

Duruşma salonunda çevik kuvvet ve jandarma kalabalığı dikkat çekerken, heyetin, avukatlardan yoksun bir duruşmanın nasıl işletileceği tartışması yürüttüğü için duruşmayı başlatmadığı belirtildi.

5 saat sonra duruşmaya gelen mahkeme heyeti, dosyaya eklenen evraklar ile duruşmaya katılmayan siyasetçiler ve avukatların dilekçelerini okudu. Avukatların ve rehin siyasetçilerin bütün taleplerini reddeden mahkeme heyeti, bir kez daha adil yargılanma ve savunma hakkını çiğnedi. Avukat Cihan Aydın'ın reddi hakim talebinin bir üst mahkemeye taşınması talebini kabul ederek bu itirazın Ankara 23'ncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti gelecek kararı beklemeden, duruşmayı 2 Aralık Perşembe günü ve daha önce belirlenen periyotlara uygun olarak yapmaya karar verdi.