18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kobanê davasında 4 HDP'linin tahliyesine savcılık itiraz etti

Savcılığın, Ayhan Bilgen, Can Memiş, Cihan Erdal ve Berfin Özgü Köse'nin tahliyesine yönelik itiraz taleplerini reddeden Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı üst mahkemeye gönderdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyeleri başta olmak üzere 24'ü tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davasında 15 Haziran'da görülen duruşmada tutuklu yargılanan yerine kayyum atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen ile HDP eski MYK üyeleri Can Memiş, Berfin Özgü Köse ve Cihan Erdal adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti.

Katılan sıfatını almadıkları halde müşteki olan Emniyet Genel Müdürlüğü kararın verildiği oturumdan sonra görülen oturumda tahliye kararına itiraz etmişti. Emniyetin ardından yine katılan sıfatı almadıkları halde müşteki olan İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı ile duruşma savcısı da tahliye kararına itiraz etti.

İçişleri Bakanlığı 22 Haziran'da mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde, "6-8 Ekim 2014'te yapılan eylemin nihai hedefi devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, kamu kurumlarına ve devleti itibarsızlaştırmak" olduğunu ileri sürerek, "5271 Sayılı Ceza Muhakemesinin kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir" hükmü gereği tahliye edilenlerin tekrar tutuklanması kararının verilmesini istedi.

Savcılık da 18 Haziran'da mahkemeye sunduğu dilekçesine, atılı suçları işlediklerine dair somut deliller olduğunu iddiasıyla tahliye kararına itiraz etti.

22. AĞIR CEZA MAHKEMESİ REDDETTİ
İtiraz taleplerini değerlendiren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tüm tahliye itirazlarını, "itiraz talebi yerinde görülmedi" gerekçesiyle reddetti. Tahliyeye yapılan itirazlar üst mahkeme olan 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.