28 Nisan 2024 Pazar

Kobanê davası öncesi hapishane önünden seslendiler

Kobanê davası öncesi hapishane önünde yapılan açıklamada konuşan Başaran, kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınları hiçbir mahkemenin yargılamaya muktedir olmadığını kaydetti. Kadınların her sözünde mücadeleye devam edeceğini söylediğini hatırlatan Başaran, iktidarı uyardı ve şöyle dedi: "Kadınlara geri adım attıramayacağınızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz."

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Kadın Koordinasyonu üyeleri, kadın örgütleri ve kadın hukukçuların katılımıyla Kobanê davası öncesi Sincan Hapishane Kampüsü önünde basın açıklaması yapıldı.

'KADINLAR SİSTEMİ YARGILIYOR'
Kadın örgütleri adına yapılan konuşmada yargılanan kadınlara güç vermek için açıklamanın yapıldığı kaydedildi. "Bu kadınların hepsi daha önce birlikte çalıştığımız yoldaşlarımız" denilen konuşmada, yargılanan kadınların kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele ederken barışın toplumsallaşması için de mücadele ettikleri hatırlatıldı. Konuşmada, şöyle dendi: "Bugün bu sistem tarafından burada yargılanıyor gibiler ama aslında onlar sistemin bütün şiddet üreten mekanizmalarını her gün burada yeniden yargılıyorlar."

BAŞARAN: KADIN MÜCADELESİNİ YAŞAMINI ADAYAN ARKADAŞLARIMIZ
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün tüm engellemelere ve saldırılara rağmen sokakta, meydanda ve alanlarda kutlandığını hatırlattı. Türkiye'de her gün kadınlar şiddete, katliama, taciz-tecavüze uğrarken bir de iktidarın sopası haline gelen yargının hedef alındığını belirten Başaran, "13 kadın arkadaşımız tutuklu. 13'ü de Türkiye'de kadın mücadelesi yürüten, tüm yaşamını buna adamış kadın arkadaşlarımız. IŞİD'in Kobanê'ye saldırısın protesto ettiği için bu vahşet karşısında durdukları için Kobanê halkının yanında, Kobanêli kadınların yanında yer aldıkları için burada bu kumpas davasında yargılanıyorlar" diye konuştu. 

Mahkeme salonlarının ne kadınların mücadelesini ne Kürtlerin mücadelesini ne de ezilenlerin mücadelesini yargılamaya muktedir olduğunun altını çizen Başaran, ilk günden bu yana Sabahat Tuncel, Ayla Akat Ata, Figen Yüksekdağ, Aysel Tuğluk başta olmak üzere yargılanan kadınların aslında yargılayan olduğunu vurguladı. "Dört duvar arasında olsalar bile mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade ettiler" diyen Başaran, onların mahkeme salonunda söylediklerini her alanda söylemeye, mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini dile getirdi. 

İKTİDARI UYARDI: GERİ ADIM ATTIRAMAYACAKSINIZ
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü haftasında, kadınların mücadelesini bir kez daha en yüksek biçimde ifade edeceklerini söyleyen Başaran, şu ifadeleri kullandı: "Buradan bir kez daha başta kadın örgütlerine sesleniyorum, gelin bu kumpas davasını hep beraber boşa çıkaralım, kadın mücadelesini hep beraber daha sıkı biçimde sahip çıkalım savunalım. İktidara bu ülkenin en kadim sorunlarını mahkeme salonlarında çözme çabanızdan vazgeçin. Bu ülkenin en kadim sorunlarını yargı eliyle görünmez kılma çabanızdan vazgeçin. Bugüne kadar başaramadınız çünkü ne kadınlar ne Kürtler sizin yürüttüğünü politikalardan geri adım attı. Hiçbir arkadaşımız pişmanlık göstermedi çünkü pişman oldukları hiçbir şey yoktu. Özgür bir gelecek için, halkların eşit bir sistemde yaşaması için mücadele ettiler. Mücadeleye devam edeceklerini defalarca ifade ettiler. Kadınlara geri adım attıramayacağınızı bir kez daha ifade etmek istiyoruz."