17 Mayıs 2024 Cuma

Kobanê davası ertelendi

Kobanê davasında siyaseten kararlar vermeye devam eden mahkeme heyeti, tutsak HDP'lileri tahliye etmezken duruşmayı 14 Haziran'a erteledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28'i tutsak 108 kişinin yargılandığı Kobanê davasının 2'nci duruşmasının 3'üncü oturumu sona erdi. Tutuklu HDP'li siyasetçiler tahliye edilmezken duruşma 14 Haziran'a ertelendi.

Avukatların mahkeme heyetinin çekilmesi talebini bir kez daha dile getirdikleri duruşmada, salonda bulunan çevik kuvvet polisleri ve duruşma binasının tepesindeki keskin nişancılar tartışma konusu oldu.

Duruşmaya Diyarbakır'dan SEGBİS aracılığıyla katılan Kürt siyasetçi Gültan Kışanak'ın avukatı Cihan Aydın mahkeme heyetine, "Bu dava size nasıl atandı ya da siz bu davaya nasıl atandınız" sorusunu yönelterek savunmasına başladı. Aydın, "Bu atama usulü, doğal hakim ilkesine uygun mudur? Siz böyle atanmadınız, bu dava kabul edildi öyle atandınız. HSK tarafından atandınız. HSK'nin 4 üyesini Cumhurbaşkanı, 7'sini AKP-MHP bloku atadı. Her gün müvekkillerimizi katil ilan edenlerin atadığı heyetinize neden güvensinler" diye sordu.

Avukatlar tutuklu yargılanan siyasetçiler için tahliye taleplerini dile getirirken, mahkeme başkanı avukatların reddi hakim talebini kabul etmedi.

HDP'li tutsaklar ve avukatlarının yargılamayı sürüncemede bırakmak istediğini iddia eden mahkeme başkanı, tutsak edilen HDP'lilerin tutukluluk hallerinin devamına, tutukluların reddi hakim taleplerine dair üst mahkemenin kararının beklenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 2 hafta aralıksız devam edecek şekilde 14 Haziran'a ertelendi.