28 Mart 2024 Perşembe

Kobanê davası devam etti

Kobanê davasının 17. duruşması görüldü. Avukatlar gizli tanık beyanlarını kabul etmeyeceklerini kaydetti.

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 20'si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 17. duruşma periyodu 2'nci gününde Sincan Hapishane kampüsü duruşma salonunda görüldü.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görülen davanın duruşmasına HDP'li milletvekilleri, avukatlar, HDP MYK üyesi Doğan Erbaş katıldı.

Sincan Hapishanesinde tutulan siyasetçiler, savunmalarına hazırlanmak için duruşmaya katılmazken, farklı hapishanelerde tutulanlar siyasetçilerin bir kısmı duruşmaya katılmadı. Sincan Hapishanesinde bulunan Zeynep Karaman, Sibel Akdeniz, Dilek Yağlı duruşmaya Ses Bilişim ve Görüntü Sistemi (SEGBİS)  ile katıldı.

Duruşma dosyaya gelen evrakların okunmasıyla başlandı.

Bir önceki celsede, Kîrmanckî beyanlarda bulunmak isteyen ve tercüme eksikliğinden kaynaklı beyanlarını veremeyen Akdeniz, savunmasını yazılı olarak verdi.

'GİZLİ TANIK ULAŞ'IN BEYANLARINI KABUL ETMİYORUM'
Tutuklu bulunduğu Sincan Hapishanesinden duruşmaya katılan Akdeniz, Kürtçe beyanlarda bulundu. Mahkeme heyetinin "Diyarbakır'da ne yapıyordun orada ne işin vardı" sorusuna Akdeniz, "Diyarbakır'da yaşıyordum" cevabını verdi. Mahkeme heyetinin gizli tanık Ulaş'a ilişkin sorularına Sibel, "Daha önce savunmamda dile getirdim. Gizli tanık Ulaş'ın ifadelerini kabul etmiyorum, Ulaş herkese aynı şeyleri söylemiş" dedi.

Ardından Avukat Maviş Aydın, gizli tanık Ulaş'ın beyanlarını kabul etmediklerini kaydetti. Akdeniz'in dosyasında somut delil olmadığını ifade eden Aydın, "Ulaş'ın beyanları da soyut. Müvekkilin hangi suça nasıl iştirak ettiği gibi bir beyanda yok. Sibel'in bu duruşmada vareste tutulmasını istiyoruz" diye belirtti.

SİBEL AKDENİZ DURUŞMADAN VARESTE TUTULDU
Savcıılk Akdeniz'in duruşmada vareste tutulması talebinin kabul edilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, Akdeniz'in savunmasının alınmış olması dikkate alınarak duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

Verilen aranın ardından duruşma siyasetçi tutsakların basına verdiği demeçler, gözaltı operasyonları sırasında delil olarak alınan telefonlar, kitaplara dair hazırlanan tutanakların okunmasıyla devam etti.

Söz alan Avukat Kenan Maçoğlu, tutanaklara geçilen "sarı, kırmızı, yeşil" puşilerin PKK'ye mal edilmesine itiraz etti. Maçoğlu, "Normal yaşamda kullanılan puşiyi dahi örgüte müzahirmiş gibi lanse ediyorsunuz. Bu renkleri normal yaşamda insanlar takıyor. Doğrudan bunlarla örgütle ilişkilendirirseniz durum başka yerlere gider" dedi.

Bir günlük ara verilen duruşmaya perşembe günü devam edilecek.