29 Mart 2024 Cuma

Kobanê Davası avukatları: Artık duruşmalara katılmayacağız

Kobanê Davası'na bakan mahkeme heyetini reddeden avukatlar, "Siz şu adan devleti temsil ediyorsunuz, devletin ajanısınız" diyerek, taleplerinin kabul edilmemesini alkış çalarak protesto etti. Duruşma sonrası açıklama yapan Kobanê Davası avukatlarından Avukat Cihan Aydın, adil yargılama koşulları sağlanmadan duruşmalara katılmayacaklarını duyurdu.

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın 7. duruşması Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

'DEVLETİN AJANISINIZ'
Duruşmada söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) 2. Başkanı Ümit Büyükdağ, salonda bulunan çevik kuvvet polislerini göstererek, "Polislerin buraya gelmesine nasıl izin verdiniz. Çevik kuvvet polislerinin burada olmasıyla nasıl bir yargılamanın yapıldığını gösteriyor zaten. Sanırım bu dosya için özel olarak bulundunuz ki, 3 bin 530 sayfalık iddianameyi ve klasörleri 'okudum' diyorsunuz. Siz nasıl okudunuz bunları ve hangi hakla savunma verilmesine zorluyorsunuz" dedi. Mahkemenin bir önceki duruşmanın ara kararında savunma için süre istenilmesine Fransa'da görülen DAİŞ yargılamalarını gerekçe gösterdiğini hatırlatan Büyükdağ, "Size nasıl bilgi verildi bilmiyorum ama orada 12 tutuklu var sadece. Burada avukatları hizaya sokmaya çalışacağına örnek gösterdiğiniz dosyaya bakın. Siz şu adan devleti temsil ediyorsunuz, devletin ajanısınız. Müvekkillerin bir kısmı sizi reddetti. Avukatlar sizin talebi reddinizi de reddetti. Artık kalem dahi oynatamazsınız. Bari yargılamayı kılıfına göre, yapın ve makul bir süre verin" ifadelerini kullandı.

HDP'Yİ KAPATMA DAVASI
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı İlknur Alcan ise "Zannedersem siz iddianamenin tebliğini sanıkların üzerine atılan suçları anlaması açısından yeterli sanıyorsunuz. Ancak dosya tebliğleri devam ediyor. Geçen hafta 500 sayfalık tebliğler yapıldı ve bunların okunması, incelenmesi zaman alıyor. Dosyaya sürekli yeni evraklar geliyor ancak siz bazılarını tebliğ etmiyorsunuz. Biz bunlar doğrultusunda savunmalarımızı hazırlanıyoruz. Siz bunları bize tebliğ etmek zorundasınız" diye aktardı. AİHM kararlarına dikkat çeken Alcan, "Ülkemizde Bahçeli, Erdoğan, Soylu size talimat verircesine beyanlarda bulunuyor. Devlet Bahçeli bir açıklama yaparak parti kapatma çağrısında bulundu. Biz bu dosyanın ne kadar önemli olduğunu, HDP kapatma davasına dayanak yapılacağını dosyada unuttuğunuz evraktan öğrendik. Korkmakta haklısınız. Mahkeme başkanı ve üyelerinin başına gelenleri biliyorsunuz" şeklinde konuştu.

'AKLIMIZLA ALAY MI EDİYORSUNUZ?'
Mahkemenin bir önceki ara kararda yer alan "savunma vermeyenlerin susma hakkı kullandı sayılacak" ifadeleri hatırlatan Alcan, "Susma hakkı, siz işkence yöntemi olarak uygulayın diye getirilen bir hak değil. Siz 500 klasörü okudunuz mu? Biz hiçbirimiz okuyamadık, işbölümü yaptık ve okumaya devam ediyoruz. Siz nasıl okudunuz da tutuk incelemesinde karar alıyorsunuz. Siz aklımızla alay mı ediyorsunuz?" dedi. HSK'ye yaptıkları şikayeti hatırlatan Alcan, "Israrla savunma almaya çalışmanız açık bir şekilde savunma ve adil yargılanma hakkına aykırıdır. Duruşma zaptını bize tebliğ dahi etmediniz. HDP kapatma davasına gerekçe olarak bu davayı bir an önce bitirmeye çalışıyorsunuz. Biz delillerin peşindeyiz ama siz bir an önce dosyayı kapatma peşindeyiz" dedi.

TALİMAT ZİNCİRİ
Avukat Şevin Kaya, şimdiye kadar görülen duruşmaları hatırlatarak, "Bunca celsedir iki hafta duruşma bir hafta ara verildi. Heyet üyeleri değişiyor peki dosyaya ne kadar hakimler? Bize açıklama yapmak zorundasınız. Bunu yapmıyor üstüne bizi itham ederek müvekkillerimizi tehdit ediyorsunuz. Buradaki hiçbir avukat duruşma periyotlarını kabul etmedi. Ancak siz önceki tutanaklar gelmeden yeni bir duruşmaya başlıyorsunuz. Bir üst mahkemenin vereceği kararı beklemek zorundasınız. İtiraz süresi bitmeden duruşma yapamazsınız, bu şekilde Ankara 23'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ni de yok sayıyorsunuz. Biz sizin talimat zincirinizde değiliz. Bu dosyanın bizim diğer dosyalarımızdan daha önemli olduğunu söylüyorsunuz. Bize talimat veremezsiniz. Burada değerlendirme yapacak olan siz değilsiniz. Nasıl savunmanlık yapacağımızı bize söyleyemezsiniz. Bu şekilde bir yargılama yapmayı kabul ettiremeyeceksiniz" ifadelerini kullandı.

'DURUŞMA PERİYODU İŞKENCEDİR'
Mahkemenin İstanbul'a bu dosya için salon ayrılması talebinde bulunduğunu ifade eden Kaya, "İstanbul size 'Size tahsil edebileceğimiz bir salonumuz yok' diyor" dedi. Ne kendilerinin ne de müvekkillerinin yargılanmaktan kaçmadığını dile getiren Kaya, "Yıllardır gerçekleri mahkeme salonlarında müvekkillerimizden zaten dinliyoruz. Fransa'daki DAİŞ yargılamalarından bahsettiniz. Muhtemelen bu da size talimat olarak geldi ki Fransa'daki yargılamaları takip ettiğinizi düşünmüyorum. Siz AİHM kararını uygulamadığınız bir dosyada gelip bizden Fransa'daki bir yargılamadan söz edemezsiniz. Hazır ara kararlara işlemişsiniz ama onu bile tam olarak öğrenememişsiniz. 2 hafta duruşma bir hafta ara şeklindeki duruşma periyodu işkencedir. Siz 'susma hakkı kullandılar' diyerek savunmaya zorlayamazsınız. AİHM'in de emrettiği şekilde bir süre vermenizi talep ediyorum" diye belirtti.

'ONLARI SUSTURUN'
Söz alan Avukat Cihan Aydın, "Bitireceğiz. Özgürlükleri kısıtlanan bizim müvekkillerimiz. Bu davanın hızlı bir şekilde yapılmasını biz de isteriz ama adil yargılama hususlarına uygun yürümemiz lazım. Ama siz, bizim yokluğumuzda hem bizi hem de müvekkillerimizi tehdit etmişsiniz. Bu duruşma salonunda tehdide maruz kalacak en son biziz. Bu dava başladığından bu yana siyasi aktörler yalan yanlış ithamlarda bulundular. Susturmak istiyorsanız, onları susturun. Yüreğiniz yetiyorsa onlar hakkında suç duyurusunda bulunun. 'Devam eden bir yargılamaya talimat veremezsiniz' deyin. Ama biz ne kendimizi ne de müvekkillerimizi bu hukuksuzluk karşısında ezdirmeyiz. Daha önce de çok yaptılar. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi başkanlarından Menderes Şahin de aynısını yaptı. Ama o şimdi hapiste, biz beraat ettik. Bu tehditlerinizden vazgeçin" şeklinde konuştu.

AİHM KARARI
Dosyanın yıllarca kendilerinden kaçırıldığını ifade eden Aydın, "Fransa hukukuyla karşılaştırırken bu işin Fransa'da ne şekilde yürütüldüğüne de bakın. Fransa'da AİHM kararını uygulamayan bir mahkeme heyeti var mı" diye sordu.

Dilek Yağlı'nın reddi hakim talebini ve avukatların talebin reddi üzerine yaptıkları itirazı hatırlatan Aydın, "Siz reddedilmiş bir mahkemesiniz. Yargılamayı durdurun. 17-21 Ocak tarihleri arasında bizler hem avukatlar hem de müvekkillerimiz olarak gelip yargılamaya başlamak istiyoruz" dedi. Mahkeme başkanına bu talep doğrultusunda bir ara kararın kurulmasını isteyen Aydın, "Aksi bir kararda biz salonu terk edeceğiz" dedi. Mahkeme heyetini yargılamaya yönelik tutumları nedeniyle reddettiklerini söyleyen Aydın, başkan ve üyelerin isimlerini saydı.

ARA KARAR
Ardından avukatların talepleri doğrultusunda ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, tensip zaptında duruşmanın 25 Nisan 2021 ve devam eden günlerde süreceğine dair ara karar kurulduğunu ifade ederek, "Yargılama sürecinde, davanın başlangıcında, o dönemdeki heyetin de reddedildiği, sonraki süreçlerde duruşmalara devam edildiği, bir kısım sanık müdafilerinin duruşmanın bu şekilde kesintisiz yapılmasının zor olacağını, sürdürülebilir olmadığını beyan etmeleri üzerine o dönemdeki heyetçe duruşmaların iki haftalık periyotta devam etmesi bir hafta ara verilmesi şeklinde karara bağlandı. Sonraki süreçte bir kısım sanık müdafilerinin talepleri üzerine iki haftalık periyotta çarşamba günlerinin duruşma yapılmaksızın sürdürülmesine ve periyodun bu şekilde işlemesine karar verildiği, sanıkların ve müdafilerinin savunma için yeterli zaman olmadığını Haziran ayında belirtmeleri üzerine duruşmanın Eylül ayına bırakıldığı görüldü" dedi.

DEĞİŞİKLİK YAPILMADI
Mahkeme başkanı ara kararını yazdırmaya devam ederken, avukatlar duruşmalara ara verilen tarihin adli tatil tarihi olduğunu hatırlatarak, bu şekilde zapta geçirilmesine itiraz etti. Ara kararını kurmaya devam eden mahkeme başkanı, duruşmanın 2022 Ocak'a bırakılmasına yönelik talepleri reddederek, duruşma periyodunun daha önce kararlaştırıldığı şekilde devam edilmesine karar verdi.

REDDİ HAKİM TALEBİ
Mahkeme, Dilek Yağlı ve avukatların reddi hakim taleplerini CMK'nin 31'inci maddesi uyarınca geri çevirirken, reddi hakim talebine karşı yapılacak itiraza dair ara karar kurmayan mahkeme başkanı duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Mahkemenin ara kararına itiraz eden avukatlar, sıralara vurarak ve alkış tutarak protesto etti. Salonda bulunan tutuklu siyasetçiler de protestoya zılgıt çekerek destek verdi.

SİNCAN CEZAEVİ KAMPÜSÜ ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Kobanê Davası'nın duruşmasının ardından avukatlar, duruşmaya katılan kitleyle birlikte Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan Avukat Cihan Aydın, "Neresinden tutarsanız elinizde kalacak olan bir hukuki alt yapısı bulunmayan bir dava için Sincan yerleşkesindeyiz. Daha davanın 8'inci ayında mahkeme başkanı ve bir mahkeme üyesi değiştirilmiş durumda. Bunun siyasi saiklerle yapıldığını biliyoruz" dedi.

'BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ'
Yargı mekanizmasının nasıl dizayn edildiğini bildiklerini ifade eden Aydın, "Artık bu duruşmayı devam ettirmemiz mümkün değil.Heyet kararını vermiş. Biz bu suça ortak olmayacağız. AİHM kararına uymayan bir heyet savunma makamıyla iş birliği yapmayan bir heyetle aynı ortamda bulunamayız. Adil yargılanma hakkı sağlanmazsa duruşmalara katılmayacağız. Bunlar sağlandıktan sonra biz ve müvekkillerimiz duruşma salonunda olmaya hazırız" diye konuştu. 

'DAHİL OLMAYACAĞIZ'
Adil yargılama koşulları sağlandığında savunma yapacaklarını yineleyen Aydın, "Müvekkillerimize gönderilen binlerce sayfalık malzemelerin incelenmesi için süre verilmedi. Biz buna dahil olmayacağız. Uygun koşullar sağlandığında hesaplaşmaya hazırız. Uygun koşullar sağlandığında müvekkillerimiz de elbette bu salonda savunma verecek. Bizler hukukun ayaklar altına alındığı durumda salonunda bulunmayacağız. İki hafta sürecek olan duruşmalara katılmayacağız" ifadelerini kullandı.