20 Nisan 2024 Cumartesi

Kobanê Davası: 6 yıl beklediniz, şimdi niye acele ediyorsunuz?

Kobanê Davası'nda yargılanan HDP eski MYK Üyesi Bülent Parmaksız, mahkeme başkanına, "Davayı açmak için 6 yıl beklediniz, şimdi niye acele ediyorsunuz" diye sordu.

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan davanın 7. duruşması Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başladı. 

Duruşmada söz alan avukat Zeynep Sedef Özdoğan, mahkemenin savunma yapmayan siyasetçiler için savunma yapmadıkları halinde susma haklarını kullanılmış sayılacaklarını belirtmesine dair "Susma hakkı işkence yasağını destekleyen bir düzenlemedir" diyerek, BM İnsan Hakları Beyannamesi'ne işaret etti. Siyasetçilerin susma hakkını kullanmak istemediğini kaydeden Özdoğan, savunma yapmak istediklerini belirtti. İddianame ve yargılamadaki hukuksuzluklardan bahseden Özdoğan, "Bunlar olmasaydı, biz de savunma yapmaktan geri durmazdık" dedi.

DURUŞMA PERİYODU
Avukatların beyanlarını alan mahkeme başkanı, bu duruşma için sağlık mazereti, başka mahkemede duruşması bulunduğu belirtilen sebepler ve diğer nedenlerle müşteki vekilleri, sanık müdafileri ve sanıklar tarafından sunulan mazeretlerin kabulüne; avukatların duruşma periyodu ile bir kısım yakalanmayan siyasetçilerin davalarının tefrik edilmesi talebini reddetti.

HAPİSHANEDEKİ SIKINTILARI ANLATTI
Ardından ilk savunmasını yapmayan siyasetçilere söz verildi. Bulunduğu hapishaneden SEGBİS ile duruşmaya katılan HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız, savunma yapmadı, ancak bazı beyanlarda bulunarak cezaevinde yaşadıkları sorunları anlattı. Pandemide gelen birçok kısıtlamanın "normalleşmeye" rağmen kaldırılmadığını dile getiren Parmaksız, "Yeni normalleşme şöyle; önceleri iki kere sayım yapılıyordu, şimdi sayım sayısı üçe çıkarıldı. Her gün bunu yapıyorlar. Sabah saatlerinde personel kalabalık geliyor, 3-4 kişi hücreye giriyor ve sayım yapıyor. Gece saatlerinde dahi arama yapılıyor ve bunun devam edeceğini söylediler" dedi. Bu uygulamayı kabul etmediklerini belirten Parmaksız, "Sıkıyönetim dönemlerinde bile bu uygulama yok" dedi.

'NİYE ACELE EDİYORSUNUZ?'
Davayı açmak için 6 yıl beklediklerini ifade eden Parmaksız, "Şimdi niye acele ediyorsunuz" diye sordu. Parmaksız, "Üzerinizde baskı var, farkındayım. Tek başınıza sizi günah keçisi ilan etmiyoruz. Siz de bir yanıyla bu baskının mağdurusunuz ama baskı aygıtının bir parçasısınız. Bu sürecin böyle gitmeyeceğini siz de çok iyi biliyorsunuz. Mevcut kapitalist sistemde hukuk siyasetin sınırları içindedir ve çıkarlarını hesap etmek durumundadır. Ama hukukun sınırlarını genişletmek diye bir şey var. İktidar da o vaatlerle başa geldi. Ama siyasetin müdahalesi sürekli artıyor. Siyasi anlamda bu kadar sıkışan bir şeyi sürdüremezsiniz" diye belirtti.

MUHALEFETİN DÖVÜLMESİ
Davaya dair iktidar yetkililerinden gelen açıklamaları hatırlatan Parmaksız, "Amaç sadece HDP'ye zarar vermek değil bizim üzerimizden muhalefeti dövmek istiyorlar. HDP üzerinden muhalefeti şeytanlaştırmak istiyorlar. Mevcut yönetim, siyaseti dizayn etmeye çalışıyor. 6 yıldır süren süreci bir an önce bitirmek istemenizin nedeni bu. Belki de seçim olacak. Bu dosyanın istinafta ya da Yargıtay'da bozulacağını da çok iyi biliyorsunuz" diye konuştu.

AİHM KARARI
"AİHM kararını uygulamak için neden acele etmiyorsunuz" diye soran Parmaksız, "6 yıl neden beklediniz. AİHM, MYK açıklamasına dair 'ifade özgürlüğü sınırları içerisindedir' dedi. Ama siz bu kararı uygulamıyorsunuz. Bizi çok ağır suçlarla itham ediyorsunuz. Ama hemen savunma vermemizi istiyorsunuz. HDP'ye yönelik kapatma davası da açıldı. 16 Aralık'a kadar yazılı savunmamı göndermek zorundayım. Ben şu an onunla uğraşıyorum. Ama bu davaya dair de savunmamı hazırlıyorum. Fakat ilk etapta önümde AYM'ye vereceğim savunma var. Hangi birini yetiştireceğim. Siyaset böyle istiyor diye hukuku bu kadar eğip bükemezsiniz" diye belirtti.

Parmaksız'ın konuşmasının ardından mahkeme başkanı, "Duruşmaya bir saat ara veriyoruz. Aradan sonra savunmaya devam edilecek" dedi. Mahkeme başkanının sözüne itiraz eden Parmaksız, "Ben savunma vermedim, bu savunma değil" dedi. Mahkeme başkanı, "Tamam değilse değil, ara veriyoruz" diyerek sesini yükseltti.

Duruşma, bir saatlik aranın ardından devam edecek.