19 Nisan 2024 Cuma

Kızıltepe JİTEM davası ertelendi

Kızıltepe JİTEM Davası'nın 15. duruşması 18 Aralık tarihine erteledi.
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan ve kamuoyunda "Kızıltepe JİTEM Davası" olarak bilinen davanın 15. duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Sanıklar duruşmaya katılmazken, avukatları ile mağdurların avukatı Senem Doğanoğlu ile Nuray Özdoğan duruşmada hazır bulundu. Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir "silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek" suçlarından yargılanıyorlar.
 
Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Senem Doğanoğlu, "Bir önceki celse yazılı olarak da talepte bulunmuştuk Yusuf Çakar'ın öldürülmesi olayıyla ilgili yakınlarının müşteki olarak davaya katılması için araştırma yapılmadığı, yakınlarının duruşma gününden haberdar edilmelerini, Hüsnü Acay, Bahri Yiğit ve Eyüp Yiğit tanık olarak dinlenmesini istiyoruz. Bunlar kamu tanığı olduğu için mahkeme tarafından adreslerinin tespit edilerek, tanık sıfatıyla dinlenmelerini talep ediyoruz" dedi.
 
'AİLELER DİNLENSİN'
 
Yusuf Çakar'ın öldürülmesi olayıyla ilgili JİTEM faaliyetleri konusunda Hekko Kurtar, Halil Direk, Tayyip Günay'ın da tanık olarak dinlenmesi talebinde bulunan Doğanoğlu, "Süleyman Gümüş, Azda Ünal, Süleyman Tunç, Sinan Turan, Abdulkadir Abak, İsmail Aslan ve Cemil Aydoğan dosya HSYK'ya gönderildiğinde dinlenmelerine karar verilmiş ancak bir kısmının adresinde bulunmadığından dinlenememiştir. Bu kişiler hakkında aradan geçen zaman nedeni ile yeniden adres araştırması yaptırılarak, bu kişilerin tanık sıfatı ile beyanlarının alınmasını istiyoruz" diye konuştu.
 
Sanık avukatı Hüseyin Aslan ise katılan vekilinin talebinin reddini isteyerek, öldürülen Yusuf Çakar'ın 1 Aralık 1992'de cenazesi bulunduğunu ve davanın ise 2014 yılında açıldığını bu yüzden zamanaşımına süresi dolduğunu belirtti. Soruşturma kapsamında dinlenen tanıkların kimseyi tespit etme yönünde beyanda bulunmadığını hepsinin olaylar sırasında gördüklerini söylediği kişilerin maskeli olduğunu beyan ettiğini aktaran Aslan, mağdur avukatlarının dosyayı uzatma amacıyla tanıkların araştırılması ve dinlenmesini istediğini iddia etti.
 
Kısa bir aranın ardından ara kararını veren mahkeme heyeti, duruşmayı 18 Aralık tarihine erteledi.