5 Mayıs 2024 Pazar

'Kızıldere faşizme karşı devrimci dayanışma örneğidir'

Ölümsüzlüğünün 52. yılında Mahir Çayan ve yoldaşları içi Karşıyaka Mezarlığında yapılan anmada, "Kızıldere'yi faşizme karşı bir ittifak olarak değerlendirenler Kızıldere'yi anlamamış demektir. Kızıldere; geçmişten geleceğe bitmeyen bir yolculuktur. Faşizme karşı eşi benzeri olmayan bir devrimci dayanışma örneğidir" denildi. 

Kızıldere direnişinin 52. yılında ölümsüzleşen Mahir Çayan ve yoldaşları için Karşıyaka Mezarlığında anma gerçekleştirildi. Devrimci 78'liler Federasyonu'nun çağrısıyla düzenlenen anmaya Halkevleri, Kaldıraç, TİP, Dem Parti üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Mezarlık girişinden Onlar'ın fotoğraflarının yer aldığı, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" pankartı ve "Mahir, Hüseyin, Ulaş, kurtuluşa kadar savaş", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" slogan ile Mahir Çayan'ın mezar başına kadar yüründü. 

Saygı duruşunun ardından basın metnini Hüseyin Esentürk okudu. Kızıldere'nin geçmişten geleceğe bitmeyen bir yolculuk olduğunu söyleyen Esentürk, 30 Mart 1972'de Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna, Cihan Alptekin'in, Tokat Niksar'ın Kızıldere köyünde katledildiğini hatırlattı. 

'BİRLİKTE MÜCADELE FERASETİNİ GÖSTEREN DOSTLARIMIZA SELAM OLSUN'
Onlar'ın Emperyalizme, faşizme, şovenizme ve gericiliğe karşı mücadelenin hiç solmayan kan çiçeği olduğunu belirten Esentürk, Kızıldere'nin bir siper yoldaşlığı ve birleşik mücadelenin en büyük örneği olduğunu da kaydetti. Esentürk, "Mahirler'in, Denizler'in, İbrahimlerin başucunda kenetlenmiş olmak, bu ülke sosyalistlerinin alacağı en büyük ders, ya da birbirine verebileceği en büyük mesajdır. Bu mesajı anlamamış dostlarımıza bir kez daha hatırlatmak isteriz. Önderleri durumunda oldukları hareketin fiziksel olarak önemli darbe alması pahasına dost bir hareketin önderlerini kurtarmak için ölüme yürümek, dayanışma mesajının en anlamlısı en şereflisidir. Kızıldere anmalarında, kazanılmış hak ve mevzilerin korunmasında, faşizmin emperyalizmin azgın saldırıları ve kuşatması karşısında bir araya gelip birlikte mücadele etme ferasetini gösteren dostlarımıza selam olsun. Direniş barikatlarını yüceltip çoğaltmak en büyük isteğimiz ve beklentimizdir. Unutmayın; bugün ülkeyi savaş batağına sokanlar, yoksulluğu diz boyuna çıkarıp insanları açlığa sefalete teslim edenler, insan haklarını demokrasiyi yok edenler, ülkeyi faşist emperyalist ve gerici sermayeye teslim ederek işçilerini yerin yedi kat altına gömenler devrimcilere saldırmaya devam ediyorlar" dedi.

'KARANLIĞI YIRTIN VE DİKTATÖRLÜĞÜ ALAŞAĞI EDİN'
Kanlı Pazar'ı yaratanların, 6. filoyu kıble yapanların; Beyazıt, Maraş, Çorum, Sivas katliamını gerçekleştirenlerin bugün iktidarda olduğunu söyleyen Esentürk, "Roboskî'de, Diyarbakır'da, Suruç'da, Ankara'da, İstanbul'da, Antep'de ve daha ülkenin birçok yerinde kanlı eylemlerine devam ediyorlar. Kızıldere bir ittifak değildir. Kızıldere'yi faşizme karşı bir ittifak olarak değerlendirenler Kızıldere'yi anlamamış demektir. Kızıldere; geçmişten geleceğe bitmeyen bir yolculuktur. Faşizme karşı eşi benzeri olmayan bir devrimci dayanışma örneğidir. Devrimciler, emek ve demokrasi güçleri, gençler, kadınlar olabildiğince geniş ve güçlü bir dayanışma hattında buluşun, kucaklaşın, omuz omuza mücadele edin. Bu karanlığı yırtın ve bu diktatörü alaşağı edin. Demokrasi bu ülkede mücadele ile kazanılan bir insan hakkıdır" ifadelerini kullandı. 

Esentürk, Kızıldere'de yaratılan dayanışma ruhunun, tüm ülkede zorbalığa karşı durarak taçlandırmak gerektiğini söyledi.