21 Mayıs 2024 Salı

Kızıldere: COP26'da sermayenin, alternatif zirvede halkların çıkarları eksenli kararlar alındı

İklim krizi onarımı oldukça zor bir süreci yaşıyor. Karbon salınımının azaltılmamasının yaratacağı etkiler biliniyor olmasına rağmen her zaman olduğu gibi bu yıl yapılan COP'ta da sermayedarların çıkarları gözetildi. COP26 ve alternatif olarak düzenlenen Halkların İklim Konferansına katılan HDP Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Kızıldere, "Halklar ne olması gerektiğini konuşurken, diğer taraf sermayenin, kurulu düzenin, endüstrinin, ticaretin daha az etkileneceği tartışma yürütüyordu" sözleriyle iki zirve arasındaki farka dikkat çekti.

COP26 zirvesi 14 gün sürdü ve zirveden beklenen üzere sermayedarların çıkarlarına uygun kararlar çıktı. İklim krizi sorununu önemsemediklerini bir kez daha ilan eden emperyalist-kapitalist sistem ve sermaye gruplarına karşı halklar kendi zirvesini örgütledi. COP26'ya alternatif toplanan Halkların İklim Konferansı'na katılan yerli halklar, ekoloji mücadelesi yürütenler, halkların taleplerini oluşturdu.

Ekolojik varlıklar, emek, insan hakları, canlı yaşam hakkının korunması konularında güçlü kararların alındığın Halkların İklim Konferansı'nın, COP26 ve alternatif zirveye katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu Eşsözcüsü Menekşe Kızıldere ile konuştuk.

İKİ ZİRVE ARASINDAKİ FARK
COP26 görüşmeleri devam ederken Halkların İklim Konferansı adı verilen alternatif bir zirve örgütlendiğinin bilgisini veren Kızıldere, iki zirve arasındaki farkı şu şekilde açıkladı: "COP26, bütün COP'larda olduğu gibi devletlerin ve sermaye gruplarının çıkarlarını koruma adına görüşmeler gerçekleştirdi. Halkların İklim Konferansı'nda ise ekolojik varlıklar, emek, insan hakları, canlının yaşam hakkı konuşuldu. COP26'da sermaye ve devlet temsilcileri, Halkların İklim Konferansı'na ise yerli halklar, doğa savunucuları, bilim insanları ve bu alanda mücadele veren kurumlar, kuruluşlar, platformlar, inisiyatifler yer aldı. Dünyanın her yerinde iklim krizinden etkilenen köylerini, yurtlarını, bahçelerini, yaşamlarını, evlerini, emeklerini kaybeden insanlar hızlı bir şekilde karar alınmasını istediler."

İki zirveye katılanlar arasındaki sınıfsal farklılık çıkan kararlara da yansıdı. COP26'dan iklim krizinden etkilenen halkların bir beklentisi yoktu. Çıkan kararlar da beklentinin yersiz olduğunu gösterdi. Karbon salımını azaltma konusunda dahi küçücük bir irade gösterilmedi. Sermaye gruplarının çıkarları doğrultusunda "Kömürden kademeli azaltım" kararı alınarak, termik santrallerin faaliyetlerini sürdürmesinin önü açıldı.

'COP26'DA DEVLET VE SERMAYENİN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA KARARLAR ALINDI'
COP26'da devlet ve sermaye kıskacında tartışmalar sürdürülürken, sermayenin karına kar katması için iklim krizinin derinleşmesinin umursanmadığı bir kez daha gösterildi. Kızıldere, COP26 sırasında yapılan ikili görüşmelere dikkat çekerek, "COP'ta Çin-Amerika işbirliğini görüyoruz. COP öncesi bir açıklama yaptılar, hatta İngiltere başkanının bile haberinin olmadığı bir açıklamaydı bu. Bu planları değiştirdi. Amerika başta olmak üzere bazı devletlerin yaptığı ikili görüşmeler alınacak kararları engelledi. Bu da COP'un demokrasi, şeffaflık konusundaki yaklaşımını ortaya koyuyor" diye konuştu.

YEŞİL İKLİM FONU VAAD DÜZEYİNDE KALDI
Vadedilen yeşil iklim fonunun oluşturulmadığına da işaret eden Kızıldere, Türkiye'nin yaklaşımına ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye üç-beş milyon dolar bahsinden sonra COP başkanlığını destekleyici bir pozisyon aldı. Türkiye G20'de de kömürden çıkış için düzgün bir tavır sergilemedi" diye konuştu.

YENİ TERMİK SANTRALLER AÇILMASIN TALEBİ
COP'taki en büyük kafa karışıklıklarından birinin de yeni termik santrallerin açılıp açılamayacağına ilişkin olduğunu kaydeden Kızıldere, "İklim krizine karşı bir şey yapılmasını isteyen herkes yeni termik santral açılmamasını talep ediyor. Ama hala termik santrallerden enerji üreten ülkeler bunu çeşitli yollarla uzatma derdinde. 2030 hedefine, azaltım meselesine uymama, net zero hedeflerinin altını oymanın asıl sebeplerinden biri bu" dedi.

HALKLAR COP ZİRVESİNİ EYLEM ALANINA ÇEVİRDİ
COP26 zirvesi devam ederken halkların COP alanı ve dışında birçok eylem örgütlediğini aktaran Kızıldere, Halkların İklim Konferansı'nda gösterilen kararlılığa işaret etti.

Alternatif zirveye dünyanın her yerinden ekoloji mücadelesi yürüten yapılar ve halkların temsilcilerinin katıldığını aktaran Kızıldere, "İklim krizinin etkilediği insanlar bir araya gelip sosyal, ekonomik ve örgütlenme çalışmaları kapsamında ne yapılabileceğini konuştu" diye kaydetti.

İklim krizinden etkilenen halkların, köylerini, yurtlarını, bahçelerini, yaşamlarını, evlerini, emeklerini kaybeden insanların buluştuğu Halkların İklim Konferansı'nda bu yönlü kararlar açığa çıktığını söyleyen Kızıldere, "Devletler ve sermaye ne derse desin olması gerekenler, yapılması gerekenler budur diye çok güçlü bir metin çıktı diyebiliriz" diye konuştu.