18 Mayıs 2024 Cumartesi

Kızılcaköy'de yaşam savunucuları kazandı

Aydın'da yaşam savunucuları "ÇED olumlu" raporuna karşı sürdürdükleri mücadeleyi kazandı. Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova köylerinde yapılmak istenen Sarı Zeybek JES projesi için verilen ÇED olumlu kararı iptal edildi.

Aydın'ın İncirliova ve Efeler ilçelerine bağlı Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova köylerinde Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen Sarı Zeybek JES projesi için verilen ÇED olumlu kararı Aydın 1'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Efeler Belediyesi tarafından açılan davada "ÇED raporundaki hava etki modellemesinde alınan verilerin-kabullerin yetersiz olduğu, gerçeği yansıtmadığı, yer seçiminde alternatiflerin bulunduğu, zeytin kanununun dikkate alınmadığı, proje alanın birinci sınıf tarım alanı olduğu, Aydın İl Tarım Müdürlüğü'nün ve Toprak Koruma Kurulu'nun görüş ve izninin bulunmadığı" ifade edildi. Ayrıca dava başvurusunda, "projeye yakın mesafede İkizdere Barajı'nın yer aldığı, barajdan beslenen tüm yerlerin projeden olumsuz etkileneceği" kaydedilirken, yöre halkının jeotermal santral istemediği ve projenin de kamu yararı unsurundan yoksun olduğu belirtildi.

JES projesine karşı kadınların öncülüğünde nerdeyse 3 yılı bulan direniş sonunda verilen karara ilişkin Kızılcaköy'de basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını gerçekleştiren Aydın Çevre Platformu (AYÇEP) üyesi Mehmet Vergili, karşı tarafın temyiz hakkı olduğuna değinerek, mücadelenin devam ettiğine işaret etti.

Kızılcaköy'ün dijital medya hesabından yapılan açıklamada kadınların mücadelesine vurguda bulunularak şu paylaşımda bulunuldu: "3 yıldır devam eden mücadelemizi hukuk yoluna taşıdık. Haklı mücadelemizin sonucunda köyümüz ve Aydın adına hukuk karşısında da kazandık. Bu stresli, uzun mücadelenin kahramanları öncelikle Kızılcaköy kadınlarıdır. Yılmadan her koşulda davalarından vazgeçmediler. Bu süreçte bizlere destek olanlara minnettarız. Hep yanımızda olun. İnanmayanları da bekliyoruz. Zaferler bizleri daha da kenetler. Aklı hür, fikri hür olun. Bu zaferi çadırımızın vefat eden nenelerinden Ceride ve Sabiha analarımızın ruhlarına armağan olsun. Bilsinler ki onların emeklerini boşa çıkarmayacağız."