28 Mart 2024 Perşembe

Kıyafetleri nedeniyle kadınlara müdahale eden güvenliğe 3 bin 300 lira ceza

İstanbul'daki Maçka Parkı'nda giydiği kıyafet nedeniyle bir kadını sözlü olarak taciz eden özel güvenlik görevlisinin yargılandığı davada karar çıktı. Güvenlik görevlisine 3 bin 300 TL ceza verilirken, sabıkasız olması nedeniyle hüküm geri bırakıldı.

İstanbul'daki Maçka Parkı'nda giydiği kıyafet nedeniyle bir kadını sözlü olarak taciz eden özel güvenlik görevlisi Savaş İlter'e 3 bin 300 lira ceza verildi, hükmün açıklanması geri bırakıldı. İstanbul'un Şişli ilçesindeki parkta 29 Temmuz'da 2017'de yaşanan olayla ilgili taraflar birbirinden şikayetçi olmuştu. Hazırlanan iddianamede güvenlik görevlisi Savaş İlter'in "Böyle giyiniyorsunuz, sonra tecavüze uğrayınca 'Güvenlik bizi koruyamadı' diyorsunuz" sözleriyle Çağla Köse'ye 'alenen hakaret' ettiğini, Köse'nin de aleni tahrik altında güvenlik görevlisine "Manyağa bak ya, polis getirmiş, hangi akla hizmet polis getirmiş" diyerek 'hakaret' ettiği belirtiliyordu. Güvenlikçi İlter'in 'hakaret' suçundan üç aydan iki yıla, Çağla Köse'nin ise 'kamu görevlisine hakaret' suçundan bir yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.
 
ÇAĞLA KÖSE: İNTİHAR ETMEYİ DÜŞÜNDÜM
İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Köse şunları söyledi: 

"Ben çocukluğumdan beri toplumsal baskı kaynaklı 'Elalem ne der' baskısıyla, aile baskısına maruz kaldım. Tam 'Bir birey oldum, özgürüm' dedim. Bu olay başıma geldi. Medyada bu konuyla ilgili haberler yapıldı, bir dönem intihar etmeyi düşündüm. Ben diğer kişiye hakaret etmedim. 'Manyak' kelimesini sadece ağır hakaret altında kullandım."

Köse'ye 'hanımefendi' diye hitap ettiğini öne süren İlter ise savunmasında "Kadına ailenin ricasını ilettim, birbirleriyle ters düşmesinler düşüncesine sahiptim. Bana 'Sana ne' şeklinde konuşarak bağırdı" dedi.

Mahkeme kararında İlter'e 'hakaret' suçundan verdiği 3 bin 300 lira cezada hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına gerekçe olarak sanığın sabıkasızlığını gösterdi. Aynı suçtan yargılanan müşteki sanık Köse'ye ise İlter'in kendisine karşı haksız fiiline tepki olarak işlediğine kanaat getirilerek ceza verilmedi.

'BÖYLE GİYİNİYORSUNUZ, TECAVÜZ EDİLİNCE KORUMADI DİYORSUNUZ'
Davanın ilk duruşmasında tanık sıfatıyla dinlenen Burcu Şentürk olayı şu sözlerle anlatmıştı: "Güvenliğe sordum, Çağla'nın kıyafetinin uygunsuz olduğunu söyledi. 'Arkadaşınız burada bu şekilde gezemez, çünkü ben buranın güvenliğiyim ve buna müsaade edemem' dedi."

Köse ise dava dosyasında dört farklı video koyduğunu söyleyerek "Gündüz çekimi bir videoda güvenlik görevlisinin 'Böyle giyiniyorsunuz sonra tecavüz edilince korumadı diyorsunuz' dediği açıkça duyuluyor" demişti.