19 Nisan 2024 Cuma

Kışanak ve Tuncel davasında dosyaların birleştirilmesi talebi reddedildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında Malatya'da görülen davada, avukatların dosyaların birleştirilmesi talebi reddedildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında, 2016 yılının Ekim ayında tutuklanıp yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Kasım ayında tutuklanan DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında açılan davanın 11. duruşması Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Hazırlanan iddianamede, "Örgüt kurma ve yönetme", "Gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet" ve "Örgüt propagandası yapmak" iddialarından Kışanak'ın 230, Tuncel'in ise 145 yıl hapsi isteniyor.
 
SAVCI CEZA İSTEMİŞTİ
 
Savcı önceki duruşmada verdiği mütalaada, Kışanak'ın "silahlı örgüt kurma ve yönetmek"ten 22,5 yıl, Tuncel'in ise "silahlı örgüt üyeliği"nden 15 yıl ile cezalandırılmasını talep etmişti. Savcı, ayrıca her iki kadın siyasetçi için KCK ve DTK'yi kastederek "zincirleme örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 26 yıl 8'er ay hapis ile cezalandırılmalarını istemişti.
 
Kışanak ve Tuncel'in SEGBİS ile katılmayı reddettikleri duruşma kimlik tespitlerinin ardından başladı. Savcının mütalaasına karşı savunma yapan savunma avukatları, Kışanak ve Tuncel hakkında yürütülen soruşturma ve davaların en kapsamlısının bu dosya olduğunu, bu sebeple diğer tüm dosyalarında Malatya dosyasında birleştirilmesini istedi.
 
Talepler değerlendiren mahkeme heyeti, avukatların birleştirme talebini reddetti. Mahkeme, savcının mütalaasına karşı avukatların savunma hazırlaması için duruşmayı 1 Şubat 2019 tarihine erteledi.