25 Nisan 2024 Perşembe

'Kirli ve kanlı geçmişinizden kurtulamazsınız'

Siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, 1 Temmuz'da Tuzluçayır'da yapılmak istenen Sivas şehitleri anmasına yönelik polis saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Katliamcıları aklayıp kirli ve kanlı geçmişinizden kurtulamazsınız" denildi.

AKA-DER, Alınteri, DAD, ESP, HDP, HDP, Kaldıraç, Partizan ve SODAP, "Tarihleri inkar, tarihleri katliam. Katliamları aklayamazsınız bizleri yargılayamazsınız" şiarıyla DAD Mamak Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun da katıldı.

Açıklamayı okuyan HDP Mamak İlçe Örgütü Eşbaşkanı Mustafa Uğur Akkaya, 1 Temmuz'da Tuzluçayır Meydanı'da Sivas'ta katledilenleri anmak için yapmak istedikleri anmanın Ankara Valiliği tarafından pandemi bahanesiyle yasaklandığını hatırlattı.

Yasağa rağmen kurumların ve halkın bir araya geldiğini anımsatan Akkaya, yaşananlara ilişkin şunları söyledi: "Önümüz onlarca sivil ve çevik kuvvet polisleri tarafından kesildi. Burada polis Anayasanın 26.maddesi ile güvence altına alınmış olan 'Herkes düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak yada vermek serbestliğini kapsar' maddesini açıkça ve suç işleyerek ihlal etmiştir."

Polisin pandemi bahanesiyle zor kullanarak halkı Ana Fatma Cemevine sürdüğünü belirten Akkaya, konuşmasına şöyle devam etti: "Tüm katliamların hesabının sorulacağı korkusu ve telaşı içinde olan polis DAD Mamak Şube Eş Başkanı olan Hasan Altun'a şimdi sana nazik davranıyoruz ama sizleri sonra alacağız diyerek, genlerinde ve geleneklerinde olan kadını ötekileştiren erkek egemen diliyle kadınları ayırın erkekleri alın söylemiyle, HDP Mamak İlçe Örgütü Eş Başkanı Mustafa Uğur Akkaya'ya 'sen parti başkanı gibi değil bir provokatör gibi davranıyorsun' diyerek açıkça hedef göstererek konuşması polisin katliamların hesabını sormak isteyenlere karşı nasıl önyargılı olduğunu, her ne pahasına olursa olsun her türlü baskı ve zor aygıtını kullanarak açıklamayı engellemek istediğini göstermiştir."

'HALKLARIMIZIN SÖZÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Akkaya, Emniyetin, "Suruç, 1915 Ermeni Soykırımı, Maraş, Çorum, Lice, Dersim, Ankara Garı, Roboski, Sivas unutmadık, unutturmayacağız, hesabını soracağız" yazılı afişteki "Ermeni soykırımı"nın "suç unsuru" taşıdığını savunduğunu belirtti.

"Katliamcıları aklayıp kirli ve kanlı geçmişinizden kurtulamazsınız" diyen Akkaya, Ermeni Soykırımı ifadesinde suç bulanlara şöyle seslendi: :Bu topraklar acı, gözyaşı ve kanla yoğrulmuş, tarih boyunca uygulanan baskı ve zulme boyun eğmeyerek yeniden yeniden doğmuştur. Barbarlık düzeninizin mezar kazıyıcıları olan Ermenisi, Kürtü, Türkü, Lazı, Romanı, Arabı, Çerkesi, Süryanisi ile tüm halklarımızın sesi, sözü, haykıran ağızları olmaya devam edeceğiz."

Akkaya, faşist baskılara karşı herkesi birleşik mücadeleyi büyütmeye çağırdı.