29 Mart 2024 Cuma

Kırıklar F Tipinde tutsaklar 58 gündür açlık grevinde

Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde Haydar Ali Ak'ın müdür olarak göreve başladığı günden bu yana artan baskılara karşı 10 tutsağın süresiz-dönüşümsüz açlık grevi devam ediyor. Tutsaklar ailelerine gönderdikleri mektupta, yaşanan baskıları ve yürüttükleri mücadeleyi anlattı.

İzmir Buca'da bulunan Kırıklar 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'ndeki siyasi tutsaklar ailelerine gönderdikleri mektupta, hapishanede yaşananlara karşı başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin 58'inci gününde olduklarını duyurdu.

Açlık grevi eylemini sürdüren siyasi tutsaklardan Ozan Alpkaya'nın gönderdiği ve hapishanede yaşananlara ilişkin bilgilerin yer aldığı mektubu ajansımıza ulaştı.

Müdür Haydar Ali Ak'ın talimatıyla siyasi tutsakların hücrelerinin keyfi olarak değiştirildiğini, bazı siyasi tutsakların FETÖ ve mafya davalarından tutukluların bulunduğu bölüme alındığının bilgisini veren Alpkaya, bu kişilerin siyasi tutsaklara yönelik hakaret ve sataşmalarına dikkat çekti. Can güvenliklerinin olmadığını kaydeden Alpkaya, bazı hücrelerin havalandırmalarının tel kafesle kapatıldığını, havalandırmalara takılan kameraların 3 aydır açıldığını ve özel yaşamının gizliliğinin ihlal edildiğine işaret etti.

Pandemi bahanesiyle sohbet, spor vb. haklarının ellerinden alındığını belirten Alpkaya, yeni yasa düzenlemesine rağmen 1,5 saatlik görüş hakkının kullandırılmadığını, ayda 4 görüş hakları olmasına rağmen 3 görüş yaptırıldığını aktardı. Pandemi sürecinde görüş haklarının ellerinden alınması nedeniyle haftalık telefon görüşmelerinin 20 dakikaya çıkarıldığını hatırlatan Alpkaya, ayda bir hafta görüş hakları gasp edilmesine rağmen telefon görüşme sürelerinin 10 dakikaya indirilmesine tepki gösterdi.

Alpkaya, Yeni Yaşam, Evrensel gibi gazetelerle haftalık gazetelerin verilmediğini, dergileri ise posta ya da abonelik sistemiyle alma hakları olmasına rağmen bu haklarının gasp edildiğine dikkat çekti.

Alpkaya, infazların yakılması, pişmanlık dayatması, baskın aramalar, tutsakların iradeleri dışında hücrelerinin değiştirilmesi, havalandırmaların kameralarla denetlenmesi, tutsaklara yönelik saldırılara karşı açlık grevinde olduklarını hatırlattı.

Tutsaklara yönelik saldırıların Haydar Ali Ak'ın göreve başlamasının ardından arttığını vurgulayan Alpkaya gönderdiği mektupta, "Kurum 1. müdürü Haydar Ali Ak geldikten sonra yasa ve genelgeler araç haline getirilerek siyasi mahpuslara dönük baskı ve yıldırma uygulamaları devreye konulmaktadır. Bu nedenle bu baskılar sona erene kadar süresiz açlık grevine başlamış bulunuyorum. Benimle birlikte bildiğim kadarıyla 9 arkadaş daha süresiz açlık grevine girmiş bulunuyor" bilgisini paylaştı.