19 Mayıs 2024 Pazar

Kırıkkale F Tipi'nde işkence var: Tutsaklar hakları için direniyor

Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde hak ihlali ve işkencelerin son bir haftada ciddi bir artış gösterdiği; tutsakların hücreden her çıkışlarında işkenceye maruz bırakıldıkları ve yayınların kendilerine verilmediği bildirildi.
Hapishanelerde 12 Eylül koşullarını aratmayan hak ihlali ve işkenceler devam ediyor. Daha önce de hak ihlali ve işkenceyle gündeme gelen Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi yine aynı uygulamalarla gündemde.
 
Gazete Yolculuk'un haberine göre; Kırıkkale F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde en temel haklarını kullanmak isteyen siyasi tutsaklar son bir haftadır yoğun işkenceyle karşı karşıya. Telefon görüşü, avukat görüşü, aile görüşü ve hastane gidiş gelişleri sırasında gardiyan ve jandarmaların yoğun saldırısına maruz kalan siyasi tutsaklar bu uygulamalara karşı direnme haklarını kullandıklarında da işkenceyle karşılaşıyor.
 
Betül Özdemir, tutsak eşi Mehmet Özdemir'in görüşünün ardından gazetemize yaptığı açıklamalarda "Kitap, dergi gibi yayınların verilmediğini söylüyorlar. Hücreden her çıkışta gardiyan ve jandarmaların saldırısına uğruyorlar. Buna direnip tepki gösterince daha çok işkenceye maruz bırakılıyorlar. Eşim, orada can güvenliklerinin olmadığını söylüyor" dedi.
 
Eşi Mehmet Özdemir'in ve diğer tutsakların boğazını sıkarak boğmaya çalıştıklarını, kollarını ve bacaklarını kırmaya çalıştıklarını bildiren Betül Özdemir, "Eşimin ayak parmakları mosmor, demir kapıyı üzerine kapatarak parmaklarını kırmaya çalışmışlar" ifadelerini kullandı.
 
NE OLMUŞTU?
 
Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş'ın da tutuklu bulunduğu Kırıkkale F Tipi Hapishanesi'nde daha önce de çatal-bıçak toplatma, yayınların verilmemesi, televizyonlara el koyma gibi uygulamalar gündeme gelmişti.
 
Ustabaş'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda tutsak açık görüş sonrası gardiyanlar tarafından darp edilmiş, darp edilen tutsaklara soruşturma açılmıştı. Soruşturma sonrası çok sayıda tutsağa iletişim ve görüş yasağı getirilmişti.
 
Yine hapishanede hemen her tutsağın, hastane hakkını kullanmasına engel olunuyor. Tekli ring ve kelepçeli muayene dayatmalarını kabul etmeyen tutsaklar jandarmaların fiziki işkencesine maruz bırakılıyor.