2 Mayıs 2024 Perşembe

Kiralar bir yılda yüzde 57, ev fiyatı yüzde 47 arttı

BETAM tarafından yapılan "İstanbul'un ilçelerinde satılık konut piyasası" araştırmasına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 47.5 arttı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan "İstanbul'un ilçelerinde satılık konut piyasası" araştırmasına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yüzde 47,5 arttı.

Satılık konut ilan metrekare cari fiyatları aynı dönemde İstanbul'da yüzde 50,3, Ankara'da yüzde 39,5 ve İzmir'de yüzde 34,6 arttı. Böylece, ortalama satılık konut metrekare fiyatları İstanbul'da 6 bin 736 TL, Ankara'da 3 bin 230 TL, İzmir'de ise 5 bin 782 TL oldu.

Enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları da ülke genelinde ve üç büyük ilde artmaya devam etti. Aynı şekilde ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatlarında da artış devam etti. Satılık konut ortalama metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2 bin 541 TL'ye, lüks konutlarda ise 15 bin 290 TL'ye yükseldi. 

Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi olarak izlenen, satılan konutların satılık ilan sayısına oranı önceki aya göre gerek ülke genelinde gerekse üç büyük ilde arttı. Bu artışın satılık konut talebindeki yükselişten kaynaklandığı görüldü. Konut piyasasındaki canlılığı ölçen bir diğer gösterge olan kapatılan ilan yaşı geçen aya göre hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde düştü. Kapatılan ilan yaşı ülke genelinde 66.5 gün, İstanbul'da 68 gün, Ankara'da 50.9 gün ve İzmir'de 77.5 gün oldu.

İSTANBUL'DA KİRALAR BİR YILDA YÜZDE 70 ARTTI
Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı ekimde yüzde 57,1 olurken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 24 TL'ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı İstanbul'da yüzde 70, Ankara'da yüzde 40,8 ve İzmir'de yüzde 46,1 oldu. Bu gelişmeler sonucunda ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul'da 36 TL, Ankara'da 16 TL, İzmir'de ise 24 TL oldu.

Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı geçtiğimiz aya göre hem ülke genelinde hem üç büyük şehirde düştü.

EN YÜKSEK FİYATLAR KADIKÖY'DE
İstanbul'un ilçelerindeki satış fiyatı artış oranları en yüksek artışın Kadıköy'de (yüzde 95,3), en düşük satış fiyatı artışının ise Fatih'te (yüzde 24,5) olduğunu gösterdi. Şile (yüzde 80,3), Sarıyer (yüzde 66,5) ve Çatalca (yüzde 66) en yüksek satış fiyatı artışlarının hesaplandığı ilçeler olurken, Adalar (yüzde 34,8), Beyoğlu (yüzde 34,4) ve Güngören (yüzde 33,1) en düşük satış fiyatı artışlarının görüldüğü ilçeler oldu.