27 Nisan 2024 Cumartesi

Kimya mühendislerinden uyarı: 'Merdiven altı' üreticilerine dikkat

Koronavirüs salgınına karşı dezenfektan ve alkol stoklarının azaldığına dikkat çeken TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, "merdiven altı" denilen üreticilere dikkat edilmesi uyarısı yaptı. Ellerin sabun ve suyla sık sık yıkanması gerektiğini vurgulayan kimyagerler, önemli uyarılarda bulundu.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, koronavirüs salgını sürecinde dezanfektan kullanımına ilişkin uyarılarda bulundu.

Koronavirüs salgını ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü, Türk Tabipleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı uyarılarına ek olarak mesleki bazı hususlarda bilgilendirme yaptı. Dezenfektan ve alkol stoklarının azalması ile özellikle "merdiven altı" diye tabir edilen üreticilerin, uygun olmayan kimyasalları içeriğine kattıkları dezenfektanlar üreterek piyasaya sunma riski olduğuna dikkat çekildi.

El dezenfektanlarında kullanılan izopropil alkol ve etil alkol yerine metil alkol vb. kullanılması sonucunda cilte teması ve solunması ile toksik etkilere yol açabileceği kaydedilen açıklamada, miktarına bağlı olarak bu etkilerin uzun sürede görülüp, ilk anda anlaşılmayabileceği de ifade edildi.

Dezenfektan alırken, alınan yere, etiket bilgisi gibi hususlara dikkat edilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Kimya Mühendisleri Odası, şu uyarılarda bulundu:

"Kişisel temizlik ve hijyen için su ve sabun kullanmak yeterlidir. Ellerinizi sabunlu su ile daha sık yıkayın. 

Kolonya ve diğer dezenfektan ürünleri su ve sabuna ulaşılamayan durumlarda kullanılabilir. Su ve sabun var ise kolonya kullanmaya ihtiyaç yoktur. 

Aşırı kolonya kullanımı cildi tahriş eder. Çocuklarda ve hassasiyeti olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. 

Ellerde yara var ise alkol kullanılmamalıdır. Kolonya yüzde 70-80 etil alkol içeren çözeltidir. İçine çeşitli koku verici maddeler eklenmiştir.  El dezenfektanları ise İzopropil alkol çözeltisidir. Her iki tipteki alkol temin edilebiliyorsa evde kendi kolonya ve dezenfektanınızı hazırlayabilirsiniz. 

Hem kişisel hijyen için hem ev temizliğinde aşırı malzeme kullanmak tehlikelidir. Daha fazla temizlik ürünü, daha fazla hijyen anlamına gelmemektedir. Aşırı temizlik malzemesi kullanmayın, eski alışkanlığınızda temizlik yapmak yeterlidir. 

Sanal medyada dolaşan formül ve reçetelere itibar etmeyiniz. Bilmediğiniz temizlik malzemesini kullanmayınız. Sabun ve su ile temizlik yeterlidir."

Kimya Mühendisleri Odası ayrıca, evlerde kullanılan tehlikeli kimyasallara ilişkin daha detaylı bilgiye ulaşabilmek için hazırladıkları broşürün incelenmesini istedi. 

Broşüre buradan ulaşabilirsiniz.