24 Nisan 2024 Çarşamba

'Kiliselere yapılan nefret saldırılarını neden kınamıyorsunuz?'

Kiliselere yönelik nefret saldırılarını Meclis'e taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a "Kiliselere yapılan nefret saldırılarını neden kınamıyorsunuz?" diye sordu.

İstanbul'daki kiliselere yakın zamanda, defaatle nefret saldırıları gerçekleşti. Mabet kapılarına ayrımcılık ve nefret söylemi içeren ifadeler yazıldı. Kilise kapıları yakılmaya çalışıldı, hatta silahlı saldırı girişimleri oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı ve bakanların bu nefret saldırılarını kınayan tek bir açıklama yapmadığını kaydetti.

Cezalandırılmayan, kınanmayan nefret suçunun tekrarlandığını belirten Paylan, "26 Mayıs 2020 tarihinde, İstanbul Üsküdar'da, Kuzguncuk mahallesinde bulunan Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nin haçı sökülüp yere atılarak, bir nefret saldırısı daha gerçekleşti" dedi. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, kiliselere yönelik nefret saldırılarını Meclis'e taşıdı. Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

Sıkça saldırıya uğrayan azınlıklara ait ibadethanelerin güvenlikleri için neden tedbir almıyorsunuz?
Ermeni Kiliselerine yapılan nefret saldırılarını neden durdurmuyorsunuz?
Kiliselere yapılan nefret saldırılarını neden kınamıyorsunuz?
Cumhurbaşkanının "kılıç artığı" gibi nefret söylemleri sürdükçe, nefret suçları durdurulabilir mi?
Kiliselere yönelik nefret saldırılarını engellememekle, ayrımcılık suçu işlemiş olmuyor musunuz?
Bu nefret saldırıları, kiliseye değil camiye yapılsaydı sessiz kalır mıydınız?