18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, dokundurtmayız'

Dev Turizm İş, kıdem tazminanın gasbına karşı eylem yaptı. İşçiler, "Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, genel grev gerekçemizdir. Dokunturtmayız" dedi

DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm İş), kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmek istenmesine karşı eylem yaptı. 

Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde yapılan eylemde, "Kıdem hakkımız dokundurmayacağız", "Güvenli gelecek istiyoruz" sloganları atıldı.

'EMEKÇİNİN HAKKINA SALDIRIYORLAR'
Açıklama yapan Dev Turizm İş Marmara Bölge Şube Başkanı Turgay Özdemir, pandemi sürecinde işçi ve emekçilerin yaşam savaşı verdiğini belirtti. Özdemir, turizm sektöründe birçok işyerinin kapatıldığına dikkati çekti. Bu süreçte turizm sektöründe çalışan işçilerin aylarca evine ekmek götüremediğini aktaran Özdemir, işten atmanın yasaklanması söylemlerinin doğru olmadığını, turizm sektöründe binlerce işçinin işsiz kaldığını ifade etti.

"İktidar, hastalıkla ve işsizlikle boğuştuğumuz şu günlerde biz emekçilere güvence vereceğine elimizdeki son güvenceye de göz dikti" diyen Özdemir, "Bizler işsizliğin arttığı ve kalıcılaşma eğilimi gösterdiği bugünlerde gelir güvencesi mücadelesi verirken bunlar kıdem tazminatı hakkımıza saldırıyorlar. Kıdem tazminatını Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bunun adı tam bir fırsatçılıktır. Tüm dünya hastalıkla uğraşırken bunlar yemiyor, içmiyor emekçilerin haklarına saldırıyor" dedi.

'FON DEĞİL GÜVENCE LAZIM'
Kıdem tazminatının işçilerin iş garantisi olduğu dile getiren Özdemir, "Elimizde kalan son güvencedir. Bu da ortadan kalktığında tamamen esnek, güvencesiz ve kölelik koşullarında bir çalışma ortaya çıkacaktır. Kıdem tazminatıyla ilgili yapılması gerekenler son derece açık ve nettir. Kıdem tazminatına fon değil, güvence lazımdır. Kıdem tazminatı ile ilgili konuşulacak tek şey, mevcut sistemin güçlendirilmesi, bir gün bile çalışsa tüm işçilerin istifa hali dahil kıdem tazminatı alacağı, işverenin kıdem tazminatını gasp edemeyeceği bir düzenlemenin yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

'KIDEM TAZMİNATI KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR'
"Bizler elimizdeki son güvencemizi bunlara yem etmeyeceğiz" diyen Özdemir, son olarak, "Alın terimizin karşılığı olan kıdem tazminatımıza dokundurmayacağız. Buradan tüm emekçilere açık çağrı yapıyoruz. Zengini koruyan bizleri güvencesizliğin girdabına iten bu siteme ve iktidara karşı bir araya gelelim ve başta gelir güvencesi olmak üzere güvenceli bir yaşam mücadelesini hep birlikte büyütelim. Kıdem kırmızı çizgimiz, genel grev gerekçemiz. Dokundurtmayız" ifadelerini kullandı.