10 Mayıs 2024 Cuma

KHK'lere karşı eylem 191. haftasında

Haksız ve hukuksuz OHAL KHK'leriyle yaşanan ihraçlara karşı İzmir'de düzenlenen eylem 191. haftasında. Kamu emekçileri yaptıkları açıklamada talepleri yerine getirilene kadar mücadele edeceklerini vurguladı. 

Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şubesi'nin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin işlerine iadesi için düzenledikleri oturma eylemi 191. haftasında devam etti. "Oturma eylemimiz 191. haftasında" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şubesi Kadın Sekreteri Zeliha  Danyeli okudu.

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde tarihin en büyük kamu görevlisi tasfiyesinin yapıldığını belirten Danyeli, "12 Eylül döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişi kamu görevinden çıkarılırken 20 Temmuz sivil darbesi sonrası bunun tam 26 katı, yaklaşık 130 bin kamu emekçisi ihraç edilmiştir. KHK ile on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bu şekilde hukuk düzeninin en temel ilkelerinden biri, 'yasama organının tasarruflarının idare tarafından değiştirilemeyeceği' ilkesi pervasızca ihlal edilmiştir. Kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazanılmış sosyal ve ekonomik hakları, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı, savunma hakkı da ihlal edilerek idari tasarrufla hukuka aykırı olarak ellerinden alınmıştır" dedi.

Yüzbinlerce kamu emekçisinin anayasal haklarının ellerinden alınarak, açlık ve sefalete mahkum edildiğini söyleyen Danyeli, bunun insanlık suçu olduğunu kaydetti. Danyeli, talepleri yerine getirilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini aktararak, "Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. Görevlerine iade edilmelidir" şeklinde konuştu.