4 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK'ten mücadeleye destek için adalet nöbeti

Yaşanan hukuksuzluk ve adaletsizliklere, en temel demokratik hakların engellenmesine karşı kamu emekçileri adalet nöbeti başlattı. ETHA'ya konuşan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, toplumsal muhalefetin sesini yükseltmek ve söz kurmak adına adalet nöbetine başladıklarını dile getirdi, darbe girişiminin yıldönümü olan 20 Temmuz'da başlattıkları adalet nöbetini, o günden bu yana yasaklanan İnsan Hakları Anıtı önünde 25 Temmuz'da yapacakları açıklamayla sonlandıracaklarını söyledi.

AKP iktidara geldiği günden bu yana Türkiye'de sayısız hukuksuzluk yaşanıyor. Sarayın talimatıyla verilen yargı kararları, 20 Temmuz 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından kalıcılaştırılan OHAL rejimi, en temel demokratik hakların gasp edilmesi, iktidarın onaylamadığı eylem ve etkinliklerin yasaklanmasında karşılığını buluyor. KHK'lılar, tutsak yakınları, akademisyenler, öğrenciler, Şenyaşar ailesi, sağlık emekçileri ve çok sayıda kişi adalet nöbetlerinde maruz kaldıkları haksızlıklara karşı adalet talebiyle mücadeleyi sürdürüyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da yaşanan bu haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı başlattığı adalet nöbetiyle itirazını dile getiriyor. Darbe girişiminin 6'ıncı yılı olan 20 Temmuz'da nöbete başlayan KESK'liler, nöbetlerini, eylemlere kapatılan Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 25 Temmuz günü yapacakları eylemle sonlandıracak.

Nöbete ilişkin ETHA'ya konuşan KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan Yeşil, yaşanan adaletsizliklere söz söylemek, toplumsal muhalefetin sözünü yükseltmek amacıyla eyleme başladıklarını kaydetti.

'32 KHK İLE ONBİNLERCE KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ'
OHAL'in ilanıyla birlikte 32 KHK yayınlandığını hatırlatan Kablan, "32 KHK ile birlikte kamuda çalışan onbinlerce kamu emekçisi bir gecede ihraç edildi ve açlığa, yoksulluğa mahkum edildi. Kamu emekçilerine dair bu KHK'larla arşive dönük araştırma süreçleri başlatıldı. Kamudaki güvenceli istihdamın önünde çok ciddi engellemeler ortaya çıktı. Böylece AKP kendi liyakat kadrolarını kamuda yerleştirecek süreci başlattı" dedi.

'İŞÇİ GREVLERİ YASAKLANDI'
Sadece kamudaki iş ve işçi güvenliğinin ortadan kalktığı KHK'lar değil, işçi grevlerini yasaklayan, emek düşmanı politikaları hayata geçirecek KHK'ların da hızla manivela olarak kullanıldığını hatırlatan Kablan, "Sermayeye açıkça şu mesaj verildi; OHAL'den istifade edilerek grevlere anında müdahale ediyoruz. 2017 Nisan'da yapılan anayasa referandumuyla birlikte bu hukuksuz süreçleri taçlandıran AKP iktidarı bugün yaşama geçirdiği tek adam rejimini adım adım inşa etti" ifadelerini kullandı.

Demokrasiyi, özgürlüğü, eşitliği, barışı savunan bir yerden söz kurmanın önemli olduğunu ve Adalet Nöbeti'ni başlatma nedenlerinden birinin de bu olduğunu aktaran Kablan, "20 Temmuz sivil darbenin 6. yıldönümüydü ve buna karşı geniş kesimlerin tepkisini dile getirmek gerekiyordu. Artık siyasallaşan bir yargıdan söz etmek mümkün. Maalesef yargının bağımsızlığından ve yargının üstünlüğünden söz edemediğimiz süreçleri yaşıyoruz" dedi.

Kablan, yargının siyasallaşmasına; Suruç katliamı ve 10 Ekim katliamında mahkemenin sorumluları yargılamak yerine aileleri, tanıkları ve avukatları yargılaması, Canan Kaftancıoğlu'na verilen hapis cezası, HDP'ye yönelik siyasi kumpas davaları, Gezi davasında verilen siyasi kararları örnek olarak gösterdi.

Son olarak 19 Temmuz günü İstanbul Sözleşmesi'nin iptalinin reddedilmesini ilişkin Danıştay'ın ret kararını hatırlatan Kablan, şöyle devam etti: "Bu ülkede maalesef kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçilerin hukuksuzluk ve adaletsizlik karşısında yaşamları ve gelecekleri tehdit altında ve her geçen gün tehdit daha da artıyor. KESK olarak emek mücadelesinden bu adaletsizlik ve hukuksuzluğa ses yükseltmek ve söz kurmak adına 20-25 Temmuz'da eylem etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz."

LGBTİ+ VE KADINLAR NÖBETE KATILACAK
KESK Ankara Şubeler Platformu'nun gerçekleştirdiği nöbette bugün kadın ve LGBTİ+'ların maruz kaldıkları baskı ve şiddeti dile getireceğini ve dayanışma göstereceğini aktaran Kablan, yarın barış akademisyenleri ve KHK'lı arkadaşlarının 6 yıllık OHAL sürecinde yaşananları anlatacağını söyledi.

'25 TEMMUZ'DA ANKARA'DA İNSAN HAKLARI ANITI ÖNÜNDE OLACAĞIZ'
25 Temmuz günü Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yapacaklarının bilgisini veren Kablan şunları söyledi: "Her türlü demokratik eylem ve etkinliğe kapalı İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaparak nöbetimizi sonlandıracağız. OHAL sürüyor, adaletsizlik büyüyor derken ülkenin birçok yerinde KHK'larla, valilere tanınan yetkiyle eylem ve etkinlik yasakları 10-15 gün uzatılıyor. 6 yıldır en demokratik haklarımızı kullanmamızda ciddi engeller yaşıyoruz. Topyekun barışın, demokrasinin, eşitliğin, özgürlüklerin tesis edilebilmesinin, tek adam rejiminin son bulması, demokratik parlamenter rejimin yeniden inşa edilebileceği, halkların, emekçilerin, kadınların bir arada yaşayabileceği bir toplumsal yaşayışı yeniden var edebileceği mücadele yolunun omuz omuza, güçlü bir şekilde birbirimize destek olmakla ve bu alanları büyütmekle mümkün. KESK olarak adalet nöbetlerini tüm Türkiye'de bu mücadeleye katkı sunmak için başlattık."