10 Mayıs 2024 Cuma

KESK'ten KHK'lere karşı birlikte mücadele çağrısı

Darbe girişiminin ardından çok sayıda kamu emekçisinin OHAL ve KHK sistemine dayanarak ihraç edilmesine karşı Ankara ve Mersin'de eylemler yapıldı. OHAL komisyonunun dağıtılmasını isteyen KESK üyeleri, ihraçların bir an önce görevlerine iade edilmesi gerektiğini kaydetti. KESK üyeleri KHK ve OHAL sistemine karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara ve Mersin Şubeler Platformu, yaptıkları açıklamalarla Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen kamu emekçilerine görevlerine dönmeleri çağrısında bulundu.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ankara 5 Nolu Şube önünde yapılan açıklamada, KESK flamalarının yanı sıra "İşimize geri döneceğiz" yazılı pankart taşındı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mehmet Aslan konuştu.

4 BİN 761 KESK ÜYESİ İHRAÇ EDİLDİ
Yaşanan hak ihlallerinin OHAL ilanıyla birlikte ağırlaştığını hatırlatan Aslan, OHAL hukuksuzluğunun, demokrasi, adalet, eşitlik isteyen milyonları hedef aldığını belirtti. OHAL sürecinde çıkarılan KHK'lerle çok sayıda sendika üyesi kamu emekçisinin görevinden ihraç edildiğini anımsatan Aslan, "130 bine yakın kamu emekçisi ihraç edilmiştir. Bunlardan 4 bin 270'i OHAL KHK'leriyle, 431'i bu süreçteki Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ve 60'ı 375. madde ile olmak üzere, toplam 4 bin 761 kamu emekçisi KESK üyesi bulunmaktadır" dedi.

KARARA BAĞLANMAYAN BİNLERCE BAŞVURU VAR
OHAL İşlemleri İnceleme Kurulu'nun 23 Ocak 2017'de yargıya erişimi engelleme amacıyla kurulduğunu vurgulayan Aslan, komisyonun yetkili bir hukuk organı olmadığını, bağımsız ve tarafsız olmadığını sürecin başından itibaren dile getirdiklerini kaydetti. Aslan, "Komisyonun resmi web sitesindeki bilgilerine göre, 28 Ekim itibariyle, komisyon 126 bin 300 başvurudan 118 bin 415 başvuruyu karara bağlamıştır. İncelenmesi beklenen 8 bin 343 başvuru bulunmaktadır. Hala karara bağlanmayan 8 bin 343 başvurunun 2 bin 53'ü KESK'lilere aittir. Kalan dosyalar içerisindeki KESK'lilerin oranının yüksekliği, bilinçli bir geciktirme ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Komisyonun görev süresinin uzatılacağı incelemesi devam eden dosyaların sayısından da anlaşılmaktadır" diye belirtti.

'HUKUKSUZ RET KARARLARINI REDDEDİYORUZ'
Komisyonun Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Barış Akademisyenlerinin dosyalarında da ret kararları vermeye başladığına dikkat çeken Aslan, "Hukuksuzca verilen ret kararlarını bizler reddediyoruz. Kimi Anayasa Mahkemesi kararlarını keyfi olarak uygulamayan iktidarın, komisyona da aynı yönde talimat verdiği anlaşılmaktadır. KESK'e bağlı sendikalarımızın üye ve yöneticilerine sendikal faaliyetleri nedeniyle suçlu gösterme gayreti içinde olanlar; sendikaların nasıl kurumlar olduğunu ve nasıl işlediğini çok iyi bilmelerine rağmen, hukuk dışı ve zorlama yorumlarla suç ve suçlu yaratmaya çalışmaktadır. Haksız hukuksuz gözaltılar yapmaktadırlar" şeklinde konuştu.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
KESK olarak tüm emekçilerin yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Aslan, "Bütün baskı ve hukuksuzluklara karşı mücadeleyle, yapacağımız eylem ve etkinliklerle, hukuksal olarak, yurt içinde ve yurt dışındaki paydaş sendikalarla dayanışmayla mağduriyetler giderilene kadar çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. KHK hukuksuzluğu ile ihraç edilen, işlerinden uzaklaştırılan arkadaşlarımız için 'geri dönecekler' demek için buradayız. OHAL Komisyonu kaldırılsın, tüm ihraçlarımız işlerine iade edilsin demek için buradayız. Hak, hukuk, adalet demek için buradayız. 2022 yılının demokrasi, adalet, eşitlik ve barış mücadelemizin yükseleceği bir yıl olması dileğiyle; tüm emekçileri işimiz, ekmeğimiz, iş güvencemiz için dayanışmaya, birlikte mücadeleye davet ediyoruz" çağrısında bulundu.

'KOMİSYON LAĞVEDİLSİN'
KESK Mersin Şubeler Platformu ise Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin" pankartının açıldığı açıklamada, "KHK'ler gidecek biz kazanacağız" ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi. Açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, OHAL Komisyonu'nun hukuksuzluğuna dikkat çekti. OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesini isteyen Sümbül, KHK'ler iptal edilene kadar mücadele edeceklerini söyledi.