19 Mayıs 2024 Pazar

KESK'li kadınlar: Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkacağız

KESK İzmir Kadın Meclisi, 25 Kasım nedeniyle siyasi tutuklara kart göndererek, "Haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkacağız" dedi.
KESK İzmir Kadın Meclisi, siyasi tutuklu kadınlara 25 Kasım dolayısıyla Karşıyaka Postanesinde kart gönderildi. Ardından Karşıyaka Çarşı girişinde ihraçlara karşı 80. hafta basın açıklaması yaptı.
 
"Yoksulluğa, güvencesizliğe, şiddete karşı kadınlar mücadelede buluşuyor" pankartının açıldığı eylemde "Aileye köle olmayacağız, yan yanayız kol kolayız", "Krizinizde yanmayacağız, emeğimiz, bedenimiz kimliğimiz bizimdir" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını KESK İzmir Kadın Meclisi Dönem Yürütmesinden Dilek Kanlıbaş okudu.
 
Dünya ekonomik forumu, küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre Türkiye'nin 140 ülke arasında 131. sırada olduğunu söyleyen Kanlıbaş, kadınların kazanılmış haklarına dönük saldırılarla eşitsizliği derinleştirdiğini söyledi. Her üç kadından biri şiddetin en az bir biçimine maruz kaldığını söyleyen Kanlıbaş, "Siyasal iktidar, 6284 No'lu ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi yasasını yok etmeye çalışıyor. İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere imzalanan uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyenler, en son olarak nafaka hakkının peşine düştü. 'Kadın erkeğe, aileye daha fazla bağımlı olsun' hesaplarını yapanlara bugün buradan cevap veriyoruz; haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkacağız. Aileye köle olmayacağız" dedi.
 
'FATURAYI KRİZİ YARATANLAR ÖDESİN'
 
Kamusal hizmet olması gereken çocuk, yaşlı ve hasta bakım sorumluluğunun kadınların üzerine yüklendiğini söyleyen Kanlıbaş, "Tüm bunlar, yoksulluğun kadınlaşmasına güçlü bir zemin sunuyor. AKP'nin politikalarıyla derinleşen ekonomik krizin en ağır sonuçlarını biz kadınlar yaşıyoruz. İş gücü piyasasında ilk gözden çıkarılan kadınlar olurken, ev geçiminin ağırlığı en çok kadınlar üzerine kalmakta, tasarruf yaparken de ev içi çalışma yükleri katlanmaktadır. Ekonomik kriz bizi işsiz, güvencesiz bırakarak daha fazla yoksullaştırırken her türlü şiddete de açık hale getiriyor. Üretimden kopuk ranta, savaşa, talana dayanan ekonomik politikaları nedeniyle ülkeyi uçuruma sürükleyenler, krizi emeğe dönük saldırıların fırsatı haline getirmek istiyor. Krizin faturasını bizlere ödetmeye çalışanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz: Faturayı krizi yaratanlar ödesin, biz ödemeyi reddediyoruz" şeklinde konuştu.