18 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK'li kadınlar: Göstermelik komisyona katılmayacağız

İstanbul Sözleşmesi gibi kadınlar için yaşamsal değerde olan uluslararası İstanbul Sözleşmesi hukuksuzca iptal edilirken, kurulan Meclis Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun göstermelik ve şiddeti meşrulaştırmak amaçlı olduğunu kaydeden KESK'li kadınlar, davetli olduklarına rağmen komisyona katılmayacaklarını belirtti. 

KESK'li kadınlar, TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu toplantısına davet edildiklerini ancak katılmayacaklarını kaydetti. Kadına karşı şiddetin, sömürünün, istismarın korkunç boyuta ulaştığını belirten KESK'li kadınlar, kadını koruyan ve şiddeti önleyen mevcut kanunların uygulanmadığı, kadın, LBGBTİ+'lar ve çocuk haklarının gasp edildiğini, ağır hak ihlalerinin yaşandığı ve bu şiddete karşı kapsamlı politikalar üretmesi beklenen parlamento mekanizmasının yok sayıldığı bir dönemde, Meclis tarafından Kadına Yönelik Şiddeti Araştırmak ve Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla 2021 tarihinde Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonu'nun kurulduğunu hatırlattı.

Açıklamada, "Söz konusu komisyonun çoğulcu katılımı sağlaması ve şiddeti önleyen tedbirler ve öneriler geliştirmesi beklenirken;
Komisyon yönetiminde, farklı görüşteki muhalefet partilerinin temsiliyeti sağlanmamış, anti-demokratik yöntemlerle çoğulcu katılım engellenmiştir.
Komisyon, 20 Mart'ta İstanbul Sözleşmesinden hukuka aykırı bir şekilde çekilme kararına tepki göstermemiş, üstelik kadın kazanımlarını daraltan, gasp eden 'yerli ve milli' yaklaşımlar sergileyerek, sözleşmeden çekilme kararı meşrulaştırılmaya çalışılmıştır.
Çocuk yaşta evliliğin tartışılmaya açılarak yasallaştırılmaya çalışıldığı, kadın kazanımlarının gasbına yönelik tepkileri bastıran tutum ve tavır sergilenmiştir. 

Tüzük ilke, amaç ve ilgili organlarımızın kararları gereği, iktidar bloğunun kadınlara karşı izlediği ayrımcı, cinsiyetçi ve baskıcı politikalarında ısrarcı olması nedeniyle, TBMM Kadına Şiddeti Araştırma Komisyonunun 08 Temmuz 2021 tarihli toplantısına davet edilmiş olmasına rağmen Konfederasyonumuz katılmayacaktır.

Bir yandan İstanbul Sözleşmesi gibi biz kadınlar için yaşamsal değerde olan Uluslar arası sözleşmeyi hukuksuzca iptal ederken kadına yönelik şiddeti meşrulaştırmak amacıyla göstermelik olarak kurulan komisyona katılmayı reddediyoruz. KESK'li kadınlar olarak; kadınların aleyhine geliştireceğiniz her türlü saldırıya sokaklardan, meydanlardan, işyerlerimizden mücadeleyi ve kadın örgütlülüğünü büyüterek cevap vermeye devam edeceğiz."