12 Mayıs 2024 Pazar

KESK'li emekçiler, geçinmek için bütçeden pay istedi

KESK'in çağrısıyla Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda buluşan emekçiler, geçinemediklerini söyledi, taleplerini sıraladı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) "Geçinemiyoruz! İnsanca yaşam, emekten ve halktan yana bütçe için omuz omuza" şiarıyla dün Diyarbakır ve İzmir'de yaptığı mitinglerin ardından bugün İstanbul ve Ankara'da mitingler düzenledi. Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi kentleri, Adana, Mersin ve Osmaniye'den çok sayıda sendika üyesi, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Halkevleri, Demokratik Alevi Dernekleri'nin (DAD) de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum katıldı.

Mitingde "Faşizme karşı omuz omuza", "İşsizliğe, yoksulluğa hayır geçinemiyoruz emekten halktan yana bütçe istiyoruz", "Harami düzenini örgütlü gücümüzle yeneceğiz" pankartları açıldı. Mitingde sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız", "Umudunu yitirme devrimciler var", "AKP'den hesabı gençlik soracak", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından miting saygı duruşuyla başladı. Mitingde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, sırça saraylarda yaşayanların lüks içinde olduğunu vurgularken emekçi halkın yoksullaştığına değindi. Erdoğan'ın "Devletin verdiği parayı dolara çevirenler ahlaksızdır" sözlerini hatırlatan Bozgeyik, "Oysa biliyorlar ki, bizlerin dolara yatıracak bir kuruş parası yok. Bırakalım paramızı dolara çevirmeyi, elimize geçen parayla ay ortasını bile göremiyoruz. Kimin ahlaksız, vicdansız olduğunu dünya alem biliyor. Ahlaksız olanlar, ülkenin kaynaklarını talan edenlerdir" diye konuştu.

'KADIN MÜCADELESİ YÜRÜTENLER TUTUKLANIYOR'
Ülkenin neredeyse tüm illerinde aylardır, hatta yıllardır anayasal hak ile güvence altına alınan toplantı ve gösteri hakkının engellendiğine dikkat çeken Bozgeyik, "Kayyum marifetiyle kadına yönelik şiddetle mücadele eden merkezler, dernekler, sığınma evleri kapatılıyor. Kadın mücadelesi yürütenler haksız hukuksuz bir şekilde gözaltına alınıp tutuklanıyor. Erkek egemenliğini yücelterek, erkek yargıyı daha da etkin hale getirerek, kadınları aile içine hapsederek, ev içi emeği, hasta-yaşlı-çocuk bakımını kadınların sırtına yükleyerek kadınları dört duvar arasına hapsetmek istiyorlar" ifadelerini kullandı.

'ASMAYALIM DA BESLEYELİM Mİ ZİHNİYETİ YİNE İŞBAŞINDA'
"Asmayalım da besleyelim mi zihniyeti"nin yine işbaşında olduğunu kaydeden Bozgeyik, Garibe Gezer ve hasta tutsakların devletin hapishanelerinde ölüme gönderildiğine dikkat çekti. Talepleri dile getiren Bozgeyik, "Geçinmek için, bütçedeki payımızı istiyoruz. Geçinmek için, kamunun tasfiyesine, özelleştirme soygununa son verilmesini istiyoruz. Geçinmek için, kamudan, emekten, halktan yana bir bütçe istiyoruz. Çok kazanandan az, az kazanandan çok anlayışıyla sırtımıza yüklenen adaletsiz vergi dilimleri nedeniyle yılın ortasına varmadan maaşlarımız eriyor, cebimize girmeden çıkıyor. Geçinmek için, gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesini istiyoruz. Diğer bütçelerde olduğu gibi 2022 yılı bütçesinde de kadınlara yer yok! Kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak, cinsiyetçi ayrımcı politikalara son vermek için Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bütçeleme istiyoruz. Yandaş konfederasyonla el ele yapılan satış sözleşmeleriyle taleplerimiz görmezden gelindi, haklarımız gasp edildi. Alım gücümüz her geçen gün eridikçe eriyor. Geçinmek için, satış sözleşmelerine son verilmesini, demokratik, grevli gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz" diye konuştu.

Asgari ücretteki erimeye vurgu yapan Bozgeyik, çalışan işçilerin yarısına yakınının asgari ücretle çalıştığını söyledi. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak düzenli ve koşulsuz bir gelir kapsamında belirlenecek tutarın, temel gelir güvencesi olarak verilmesi yönündeki taleplerini dile getiren Bozgeyik şunları söyledi: "Temel gıda ürünlerinde KDV'nin sıfırlanmasını, pandemiden bu yana yapılan zamların geri alınmasını istiyoruz. Her türlü güvencesiz istihdama son verilmesini, kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini istiyoruz. Kamusal, sosyal güvenlik emeklilik sisteminin güçlendirilmesini istiyoruz. Hukuksuz ihraç edilen arkadaşlarımızın derhal işlerine iade edilmesini istiyoruz. Geçinmek, insanca yaşayacak bir ücret için kaynakların silah harcamalarına, savaş politikalarına aktarılmamasını, barış ve demokrasi için kullanılmasını istiyoruz."

'UMUT ÖRGÜTLÜ MÜCADELE'
OHAL ve KHK sistemine tepki gösteren Bozgeyik, "Yağmanın, talanın değil eşitliğin, savaşın değil barışın, baskıların değil eşitliğin ve özgürlüğün, tekçiliğin değil çoğulculuğun, diyalog ve demokrasinin, tek adam rejiminin değil demokratik bir cumhuriyetin, karanlığın değil aydınlığın, egemen olduğu bir ülke için, umut biziz, umut sizsiniz. Umut örgütlü mücadeledir. Yeter ki, kol kola omuz omuza olalım" çağrısında bulundu.

Ardından Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Luca Visentini'nin mitinge gönderdiği mesaj okundu.

Türkiye'deki asgari ücretin Avrupa Birliği, aday ülkeler ve Çin'den daha düşük olduğuna değinilen ETUC açıklamasında, "Yoksulluk sınırının altında yaşayan en fazla nüfusa sahip ülke Türkiye'dir" denildi.

Mitingde Grup Çığ ve Grup Günyüzü sahne aldı.