17 Mayıs 2024 Cuma

KESK yürüyüşü İstanbul'a ulaştı

KESK'in Edirne'den Ankara'ya başlattığı yürüyüş kolu İstanbul'a ulaştı. Burada işçi ve emekçilere seslenen KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik, özlük haklarının hiçe sayıldığı bu günlerde birleşik mücadele çağrısı yaptı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı "İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz" şiarıyla Edirne'den Ankara'ya başlattıkları yürüyüş kolu, İstanbul'a ulaştı.

Sabah saatlerinde sırasıyla Edirne, Tekirdağ ve Çorlu'da basın açıklamaları gerçekleştiren emekçiler, İstanbul Şişli'de bulunan Cevahir AVM önünde karşılandı. Burada gerçekleştirilen basın açıklamasına, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da destek verdi. 

Söz alan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, iktidarın yaptığı teklifin hayal kırıklı olduğunu kaydetti. "Yıllardır yoksulluk sınırında yaşanan artış ile maaşlarımızda yaşanan artış arasındaki makas açıldı" diyen Bozgeyik, şöyle konuştu: "Dönem teklifimizde eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın eş, çocuk, kira, yakacak, ulaştırma, yemek, ikramiye gibi kalemlerle Haziran itibari ile 9 bin 332 TL olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını temel aldık. Eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın söz konusu yardımlar ve ikramiye ile birlikte 2022 Ocak itibari ile 10 bin 400 TL'ye çıkarılmasını teklif ettik. Buna göre tüm kamu emekçilerinin maaşlarının yardım, ikramiye kalemlerinin dışında yüzde 43,5 artırılmasını talep ettik. KESK olarak bizim teklifimiz açısından bir şey değişmemiştir. Çünkü biz her dönem olduğu gibi bu dönemde yine aynı temel noktadan yani 'Hiçbir Kamu Emekçisi Hanesi Yoksulluk Sınırı Altında Kalmasın' noktasından hareket ettik. Ancak diğer konfederasyonlar için bir şeylerin değiştiğini söyleyebiliriz."

Emekçilere seslenen Bozgeyik; ekonomik, sosyal özlük haklarında yaşanan kayıpların doruk noktasına çıktığı bu kritik dönemde birleşik mücadelenin büyütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Bozgeyik, "Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam- güvenli gelecek, demokratik- adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı 'Gerçek Bir Toplu Pazarlık Sistemi' için tüm konfederasyonları, kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz" çağrısında bulundu.