17 Mayıs 2024 Cuma

KESK ve Kocaeli Tabip Odası: Marmara ölmesin, acil önlem alınsın

KESK Kocaeli Şubeler Platformu ve Kocaeli Tabip Odası, deniz salyası ile ilgili İzmit sahilinde açıklama yaparak "Marmara ölmesin, acil önlem alınsın" dedi.

KESK Kocaeli Şubeler Platformu ve Kocaeli Tabip Odası, Marmara Denizi için acil önlem alınması talebi ile İzmit sahilinde basın açıklaması gerçekleştirdi.

KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ethem Kartal "Marmara'nın ve Türkiye'nin gündeminde olan deniz salyası diye tabir edilen müsilaj konusunda birçok mağduriyet yaşanmaktadır. Özellikle sahil kesiminde oturan halk ve geçimini denizden sağlayan kesim müsilaj sebebiyle birçok sıkıntı yaşamaktadır. Müsilaj bir günlük bir olay değildir, bugüne kadar ki sermayeye tanınan imkanlar vurdum duymazlıklar bu sorunların başlıca kaynaklarıdır. Kuralsız kentleşme, sanayileşme bu sürecin tetikleyen başka faktörlerdendir" diye konuştu.

'MARMARA SANAYİYE DOYMUŞ DURUMDA'
Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Ahmet Alp Aker ise konunun halk sağlığını ilgilendiren kısmına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi. Denizdeki kirlilik fazlalığının müsilaja yol açtığını söyleyen Aker "Müsilajın su içinde deniz canlılarına olumsuz etkisinin olduğunu biliyoruz, dolayısıyla beslenme zincirini olumsuz etkiliyor balıkların ölümüne yol açarak. Müsilaj denize girme gibi halkın yaptığı basit aktiviteleri bile engelleyebilecek bir noktaya gelebilir. Burada müsilaj denizdeki kirliliği işaret ediyor burada bizim halk sağlığına odaklanmamız lazım. Nüfus ve sanayileşme açısından Marmara ve Kocaeli çok yoğun, burası artık sanayiye, limanlara, fabrikalara doymuş durumda. Sanayi bölgelerinin atıkları yeterince arıtılmıyor, birçoğu sadece ön arıtılmaya tabii tutuluyor ve denize boca ediliyor, burada denizler bir kanalizasyona çevrilmiş durumda, alınan önlemler bölgenin ihtiyaçlarına cevap vermiyor" diyerek düşüncelerini ifade etti.