16 Mayıs 2024 Perşembe

KESK tüm engellemelere rağmen Mardin'den Urfa'ya yola çıktı

KESK'in TİS görüşmelerine dair Batman'dan başlattığı yürüyüş kolu Mardin'de polisin engellemesi ile karşılaştı. KESK'liler, engelleme girişimlerine karşı önce oturma eylemi yapıp, ardından yürüyüşe geçti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı "İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli toplu sözleşme için mücadeleyi birlikte büyütüyoruz" şiarıyla Batman'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüş kolu Diyarbakır'dan sonra Mardin'e ulaştı. Artuklu ilçesinde bulunan DEDAŞ Parkı'nda açıklama yapmak isteyen heyete Mardin Valiliği'nin almış olduğu "Eylem ve etkinlik yasağı" kararı gerekçesi ile izin verilmek istenmedi.

Polis ablukasına alınan kamu emekçileri, açıklamanın engellenmesi üzerine parkta sloganlar eşliğinde oturma eylemine geçti. Oturma eylemi sırasında alkışlar eşliğinde "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganı atan emekçiler, oturma eylemlerine devam ederken, polis amiri KESK'liler ile görüşmek istedi. Yapılan görüşmeler sonucunda polisler sendika binası önünde açıklama yapılabileceğini belirtirken, KESK'liler kabul etmedi.

Bir süre oturma eylemine devam eden kamu emekçileri, daha sonra sendika binasının önünde açıklama yapmaya karar vererek, binaya kadar yürümek istedi. Polisler, kamu emekçilerinin önünü bu defa da yürüyüş yaptıkları gerekçesi ile keserek, yürüyüşe izin vermeyeceklerini, araçlarla sendika binası önüne geçilmesini istedi. Ancak emekçiler, bunu kabul etmeyerek yürüyüşlerine devam etti.

Sendika binası önüne kadar ellerinde döviz ve önlükleri ile yürüyüş gerçekleştiren kamu emekçileri sendika binası önünde "Emekçiye değil çetelere barikat" ve "Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır" sloganları eşliğinde açıklama yaptı.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TİS görüşmelerine dair açıklama metinlerini Mardin Valiliği'nin engelleme girişimlerini protesto amacıyla Mardin'de yapmayacaklarını dile getirerek, başlatılan yürüyüş kapsamında gidilen her yerde açıklamaların yapıldığını söyledi. Batman ve Diyarbakır'da coşkulu bir şekilde yaptıkları açıklamalarına Mardin'de keyfi bir engelleme olduğunu kaydeden Yeşil, TİS sürecini hükümet ile yürüten en büyük konfederasyon olmalarına rağmen engelleme ile karşılaşmalarının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Valiliğin engelleme kararını protesto ettiklerini dile getiren Yeşil, "Sesi kısılması gerekenler emekçiler değil, hak ve özgürlük mücadelesinde olanlar değil; bu ülkede yalana, talana, ranta yol açan ve bu konuda her türlü yolsuzluğu ve haksızlığı yapanlardır" dedi. Yeşil, seslerinin kesilmesine karşı her türlü hakları için mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti.

Kitle açıklamayı engelleme girişimlerini alkış ve zılgıtlarla protesto ederek, sonlandırdı.

Heyet açıklamanın ardından Urfa'ya doğru yola çıktı.