18 Mayıs 2024 Cumartesi

KESK: OHAL döneminde hak ve özgürlükler ayaklar altına alındı

İhraç edilen üyelerinin işlerine geri alınması için eylem yapan KESK İstanbul Şubeler Platformu, OHAL döneminde devlet kurumlarında işletilen "isimsiz ihbar" mekanizmaları ile en temel hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığı belirtildi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu, KHK ile işlerinden ihraç edilen üyelerinin işlerine alınması talebiyle Kocamustafapaşa Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Halkın ilgi gösterdiği eylemde "KHK'lar gidecek biz kalacağız" pankartı açıldı, "İşimizi geri istiyoruz" sloganı atıldı.
 
Eylemde konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, yıllardır bu ülkede askeri darbelere karşı, sivil darbelere karşı mücadele eden emek meslek örgütlerine ve üyelerine yönelik bir itibarsızlaştırma ve marjinalleştirme operasyonuyla arkadaşlarının ve üyelerinin işlerinden edildiğini söyledi. Bozgeyik, "Bu nedenle biz de Türkiye'de yaşanan bu antidemokratik uygulamalara karşı, anayasanın, yargının parlamentoda ortadan kaldırıldığı fiili duruma karşı otuz aydır sokaklarda, Türkiye'nin her yerinde mücadele ediyoruz. Bütün arkadaşlarımız işine dönene kadar bu mücadelemiz artarak devam edecek. Buradan bir kez daha bu işi yapanlara, hukuksuz bir şekilde; hiç bir soruşturma ve mahkeme kararı olmadan ihbarlarla arkadaşlarımızı işden çıkartanlara sesleniyoruz. Bu antidemokratik ve hukuksuz uygulamalardan bir an evvel vazgeçin" diye konuştu.
 
'AKP VE SARAY REJİMİ ÜLKEYİ HIZLA UÇURUMA SÜRÜKLÜYOR'
 
KESK İstanbul Şubeleri Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen 8 No'lu Şube Başkanı Zeliha Baksi ise AKP/Saray rejiminin 16 yıllık iktidarında küresel kapitalizmin ışığında uyguladığı sosyal, siyasal ve ekonomik politikalarla ülkeyi hızla uçuruma sürüklediğini söyledi.
 
Ekonomik krizin bedelinin halka yıkılmaya çalışıldığını ifade eden Baksi, "15 Temmuz sonrasında çıkarılan KHK'larla iş güvencesi fiilen kaldırılmış, sözleşmeli, esnek çalışma ve güvencesizlik dayatılan kamu emekçileri, açlık sınırının altında asgari ücretle kölelik koşullarında, taşeron çalıştırılan işçiler sefalet koşullarına mahkum edilmiştir. KESK'in işsizliğe, güvencesizliğe ve yoksulluğa karşı sınıf ve emek örgütleriyle birlikte ortak bir mücadeleyi başlattı ve devam edecektir" dedi.
 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL'de 32 KHK yayınlandığını ve 126 bin kamu görevlisinin ihraç edildiğini belirten Baksi, bu süreçte devlet kurumlarında işletilen "isimsiz ihbar" mekanizmaları ile en temel hak ve özgürlüklerin ayaklar altına alındığını vurguladı.
 
Baksi, "KESK olarak, hukukun en temel ilkelerini ayaklar altına alarak intikam hırsıyla KHK listelerini oluşturanların ve hazırlanmasına katkı sunanların peşini bırakmayacağız. Nereden yada kimden gelirse gelsin örgütlü mücadelemizi hedef alan her türlü yasa dışı girişim ve saldırıya rağmen, hukuki, fiili ve meşru mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. İhraç edilen, açığa alınan tüm üyelerimiz tekrar görevlerine dönene kadar dayanışmayı daha da büyüterek mücadelemizi kesintisiz devam ettireceğiz" diye ifade etti.
 
Açıklamanın ardından Kocamustafapaşa Meydanı'nda kurulan halk pazarına girilerek bildiri dağıtıldı.