21 Mayıs 2024 Salı

KESK: KHK'liler işlerine iade edilsin

KESK üyeleri, Adana ve Mersin'de eylemler yaptı, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun lağvedilerek KHK'lilerin işlerine iade edilmesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten atılan emekçilere dair Adana ve Mersin'de basın açıklamaları yaptı.

KESK Adana Şubeler Platformu'nun İnönü Parkı'nda gerçekleştirdiği eylemde, "Zulmünüz Arş'a ulaştı; kaybedeceksiniz" yazılı pankart açıldı.

Açıklamada konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ahmet Aydoğan, darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) ve devamında çıkarılan KHK'lerle 125 bin 678 kamu görevlisinin ihraç edildiğini hatırlattı.

'OHAL KOMİSYONU SUÇ İŞLİYOR'
OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu'nun verdiği kararlarla iktidarın noteri gibi hareket ettiğini vurgulayan Aydoğan, "Tam beş yıldır neredeyse her gün söylüyoruz, bir kez daha ifade edelim; bir oyalama aracı olarak kurulan, iktidara bağlı, iktidarın talimatlarıyla hareket eden OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu suç işliyor. Görevde kaldığı her gün suçu katlanarak büyüyor. Ne yazık ki, oyalamaya komisyon kararlarına karşı özel olarak kurulan Ankara İdare Mahkemeleri de dahil olmuştur. Komisyonun reddettiği dosyalara itirazların yapıldığı mahkemeler bugüne kadar KESK'lilerin 312 dosyasını karara bağlamış, bu dosyalardan sadece 10'u için iade kararı vermiştir. Dosyanın özüne girmeden, delil durumunu incelemeden, hukuka uygunluğunu sadece 'Komisyon reddettiği için başvuruyu ret ediyorum' üzerinden değerlendiren mahkemeler açıkça hukuksuzluğa ortak olmaktadırlar" şeklinde konuştu.

İktidarın oyalamaya ve hukuki sürecin önünü tıkamaya devam ettiğini vurgulayan Aydoğan, hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesini talep etti.

'KHK'LER GİDECEK BİZ KAZANACAĞIZ'
KESK Mersin Şubeler Platformu, Özgür Çocuk Parkı'nda açıklama yaptı. "Haksız ve hukuksuz işten atılan KESK üyeleri işlerine iade edilsin" pankartının açıldığı açıklamada, "KHK'ler gidecek biz kazanacağız" ve "AKP halka hesap verecek" sloganlarını attı. Açıklamaya, Mersin Emek ve Demokrasi bileşenleri ile SYKP Genel Eş Genel Başkanı Canan Yüce de katıldı. Açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şubesi Başkanı Mahmut Sümbül, OHAL Komisyonu'nun hukuksuzluğuna dikkat çekti.

Platform üyelerinin, aynı parkta "Geçinemiyoruz, halktan ve emekten yana bütçe için omuz omuza" şiarıyla yaptığı açıklamada ise, yaşanan ekonomik krize dikkat çekti.