19 Mayıs 2024 Pazar

KESK: KHK'larla ihraç edilenler görevlerine iade edilsin

OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesini isteyen KESK İstanbul Şubeler Platformu, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen kamu emekçileri işlerine iade edilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, OHAL kararnamesi ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesi talebiyle Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

"KHK'lar gidecek biz kalacağız" pankartının açıldığı eylemde, "İşimizi geri alacağız" sloganı atıldı. Açıklamayı yapan Eğitim-Sen 9 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Özev, KHK'larla gerçekleştirilen ihraçlarla kamu emekçilerinin hukuka uygun olarak kazandıkları sosyal ve ekonomik hakları, masumiyet karinesi ve savunma hakkının ihlal edilerek, idari tasarrufla hukuka aykırı bir şekilde ellerinden alındığını söyledi.

Özev, "İhraç kararlarına karşı hiçbir başvuru yolunun olmamasının yarattığı hukuki kriz, önüne 10 binlerce başvuru gelen, AİHM'in de içinde olduğu bir pazarlık süreci sonucu bir oyalama mekanizmasıyla aşılmaya çalışılmış ve 685 Sayılı KHK ile OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulmuştur. Bir idari organa yargı yetkisi verilmiş, kişilerin savunması dahi alınmayarak bu yönüyle yargının da üzerine çıkarılmıştır. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu, Anayasa ve yasalardan üstün bir idari mekanizma haline gelmiş" dedi.

OHAL KOMİSYONU DERHAL LAĞVEDİLMELİ
Hükümetin bir organı gibi çalışan OHAL Komisyonu'nun derhal lağvedilmesi gerektiğinin altını çizen Özev, "Haklarında herhangi bir yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu emekçileri ve Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali verdiği imzacı Barış Akademisyenleri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir. Görevden uzaklaştırma süreçleri bağımsız yargı organlarınca yürütülmelidir" ifadelerini kullandı. Özev, hukuksuz ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilinceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.