28 Mart 2024 Perşembe

KESK: Kadınların saç telinden korkan rejim yıkılmaya mahkumdur

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mahsa Amini'nin katledilmesi ve İran'da başlayan ayaklanmaya destek olmak için İstanbul ve Adana'da eylem düzenledi. Yapılan eylemlerde, faşist molla rejimine direnen kadınların öncülüğündeki İran halklarının sesine ses olma, zulme boyun eğmeme çağrısı yapıldı.

KESK İstanbul Kadın Meclisi, Mahsa (Jina) Amini'nin İran'da ahlak polisleri tarafından katledilmesine tepki göstermek için Cağaloğlu'nda bulunan İran Konsolosluğu önünde bir araya geldi. "Yeryüzünün her yerinde direniyoruz" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını KESK İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Bircan Dağ okudu.

İran'da kadınların uzun süredir molla rejimine direndiğini söyleyen Dağ, İran'da gerçekleşen başörtü dayatmasına karşı "Beyaz Çarşamba" eylemlerini hatırlattı. İran rejiminin kadınlara dönük baskı ve yasaklamalarını arttırdığını, bu baskılara itiraz eden kadınlara ise giderek daha şiddetli saldırıldığını belirten Dağ, "Ancak baskıcı rejim sertleştikçe kadınların mücadelesi de keskinleşiyor. Jina Mahsa Amini'nin rejimin ahlak polisleri tarafından saçının teli göründü diye katledilmesi bardağı taşıran son damladır" ifadelerini kullandı.

İran'da çıkan ayaklanmada onlarca insanın katledildiğini, yüzlercesinin ise tutuklandığını kaydeden Dağ, kadınların ve İran halklarının meşru direnişine dönük rejimin saldırılarını kınadı. Dağ, şöyle devam etti: "Kadınların ataerkilden kurtuluşunu sağlayacak yegane güç, mücadele ve direnişlerle dolu kadın tarihinde mevcuttur. Biliyoruz ki en çok kadınların hak ve özgürlüklerine, onların yaşamlarına kasteden bu karanlık mollalar rejimini ancak kadınının örgütlü mücadelesi sarsabilir. Kadınlar kendilerine dayatılan şeriat kanunlarını da rejimin kadın karşıtı temellerini de sorgulayarak ‘Jin, jiyan, azadi' sloganlarıyla sokağa döküldüler. Kadınların saç telinden korkan bir rejim eninde sonunda kadınlarca yıkılmaya mahkumdur."

Türkiye'de de kadına dönük yönelik şiddet ve baskının giderek arttığına dikkat çeken Dağ, KESK'li kadınlar olarak İran'daki kadın düşmanı rejime karşı cüretle, hayatı pahasına direnen kadınların yanında olduklarının altını çizdi. Dağ, "Yaşam hakkımızdan, giydiğimiz kıyafetleri seçme özgürlüğümüze kadar tüm hak ve özgürlüklerimiz için direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Eylem boyunca, "Jin, jiyan, azadi", "İranlı kadınlar yalnız değildir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

ADANA
KESK Adana Şubeler Platformu, Heykelli Park'ta düzenlenen basın açıklamasıyla Amini'nin katledilmesine tepki gösterdi. "İran'daki halk direnişini selamlıyoruz" pankartı açılan eylemde, basın açıklamasını BES Adana Şube Başkanı Fatma Sarıoğuz okudu.

İran'da başlayan protestoların dünya geneline yayıldığını kaydeden Sarıoğuz, "Kapitalist İslam Cumhuriyeti, mahiyeti gereği, her alanda olduğu gibi ekonomik açıdan da son derece eşitsiz bir sistemdir. Ekonomik kriz ve siyasi krizlerle, kadın bedeninin tahakküm ve baskı altına alınması sorunu çok daha kötü bir hale gelmiştir" dedi.

Yıllardır süregelen başörtü dayatmasının ardından Amini'nin katledilmesinin kadınlar başta olmak üzere tüm toplumda bir öfke taşmasına yol açtığını dile getiren Sarıoğuz, "İran halkı bugün bu sistemden ne kadar etkilendiğini, değişiklik arayışını ve her bedeli ödemeye hazır olduğunu göstermektedir" ifadelerini kullandı.

İran'da direnen kadınların ve halkın dünyanın dört bir yanında yükselen seslerle destek gördüğüne dikkat çeken Sarıoğuz, zulme boyun eğmediklerini ve eğmeyeceklerini vurguladı. Sarıoğuz, şöyle devam etti: "22 yaşındaki Mahsa'nın direnişi ve mücadelesi bugün yanı başımızdaki atanamayan gencecik öğretmenlerin, yıllarca bin bir emekle okuyup edindikleri diplomalarına rağmen iş bulamayan ya da girdikleri sınavlarda soruları çalınan milyonlarca gencimizin tüm gün çalışıp didinmesine rağmen çoluğuna çocuğuna bir kilo et götürmesi zaten hayal iken bir kilo meyve dahi götüremez hale gelen işçinin emekçinin, en yakınları tarafından işkencenin her türlüsüne maruz bırakılan, yetmedi sokak ortasında katledilen kadınların, bir gece kararnamesi ile işinden aşından edilerek ağaç kökü yemeye mahkum edilen KHK'lıların ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz nicelerin mücadelesidir! Bu mücadele bu gün İran halkı ile birleşecektir yarın bir başka isyanla ve direnişle. Ta ki özgür ve bambaşka bir dünya inşa edilene kadar."